Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Nico Bakker
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De belegger als bergbeklimmer

06 MEI 2015 Nico Bakker

Beleggen is als bergbeklimmen, je gaat langzaam omhoog, maar als je niet oppast, rap omlaag. Maar er zijn meer opvallende overeenkomsten. Sta mij toe een en ander uit de doeken te doen, hetgeen resulteert in een aardig stukje proza 'De belegger als bergbeklimmer'. Met op voorhand excuses aan de ervaren bergbeklimmer mocht ik links of rechts een steekje laten vallen aangaande deze geweldige sport.

Voorbereiding

Het hoeft nauwelijks betoog dat je als bergbeklimmer een grondige voorbereiding treft. Je bestudeert gidsen en kaarten en je maakt een juiste inschatting van de conditie van de route. Op basis daarvan zorg je voor een uitgebalanceerde uitrusting om de route zo goed mogelijk te kunnen afleggen. Heel belangrijk is het plannen van alternatieven als mocht blijken dat de tocht niet zal lukken of de condities te lastig worden. Ook het oefenen van redding technieken is een wezenlijk onderdeel van de voorbereiding. Simuleren en trainen ‘op het droge’ zal ik maar zeggen. 

Bij beleggen heb je ook een plan van aanpak. Je bestudeert het landschap en je beoordeelt hoe je als trendvolgende belegger richting de top wenst te komen. Daartoe raadpleeg je uiteraard trendvolgende indicatoren, standaard uitrusting voor de belegger. Maar je hebt ook spanningsmeters in je rugtas om vast te kunnen stellen wanneer de trendconditie in een overspannen fase belandt. Je zult dan je route moeten aanpassen. Maar heb je het plan ook geoefend? Heb je de spelregels of trading rules in een simulatie getest? Ongetraind en niet geoefend de berg op werkt toch ook niet?

Visuele inspectie

Bergopwaarts klauteren doe je niet alleen met een standaard uitrusting zoals touw en verankeringen. Nee, je gebruikt ook je ogen. Die nemen vooral waar als de omstandigheden wijzigen. Gletsjers en sneeuwvelden smelten in rap tempo, waardoor simpele pasovergangen kunnen veranderen in onneembare puinhellingen en worden ijswanden levensgevaarlijke steenslagzones.

Het weer in de bergen is relatief extreem en kan razendsnel veranderen. Wie de tekens van het weer kan interpreteren voorkomt verrassingen. Het herkennen van een ophanden zijnde lawine kan levensreddend zijn, niet waar?

In het beleggingsveld is visuele inspectie ook zeer van belang. Signalen en condities van de indicatoren mag je niet negeren, maar een extra subjectieve saus kan het uiteindelijke resultaat aanzienlijk verbeteren. Ik doel hiermee op het herkennen van koerspatronen, die extra houvast bieden bij het nemen van de juiste beslissing om de route om te gooien of zelfs te verlaten. Wist u dat er op elk beleggingsveld een potentiële dreiging van lawinegevaar kan zijn? Dit is het geval bij negatieve divergentie, een onderhuidse dreiging van de beren in het veld die de koers hard onderuit kunnen halen. In andere publicaties en columns heb ik gewezen op dit gevaar dat thans aantoonbaar is op menig aandelenindexveld.

Instelling en zelfkennis

Het hoeft geen betoog dat bij het bergbeklimmen veiligheid voor alles gaat. Je moet daarbij een hoge dosis zelfredzaamheid hebben, een goeie conditie en een meer dan gedegen opleidingsniveau. Je instelling en zelfkennis zijn van groter belang voor je veiligheid dan het al dan niet hebben van duur materiaal. Zelfkennis begint bij de keuze welke landschappen je kiest om te beklimmen. Is dit de groene Alpenweide of de steile rotswand? Waar voel je je lekker bij, wat kun je aan? Belangrijk motto voor alle beklimmers is “Durf vooral ook te stoppen en om te keren als het tegen zit”. Zullen we dit gedisciplineerd gedrag noemen?

En dat moet de belegger natuurlijk bekend in de oren klinken. Voor hem of haar heb ik de one-liner “Wat heb je aan een beleggingsplan als je je er toch niet aan houdt”. Wat zelfkennis betreft komt het aan op de juiste beleggingsmethodiek. Anders gezegd, wat is jouw profiel? Ben je een intra-day swingtrader of een lange termijn trendvolgende belegger? Ben je een doorgewinterder offensieve koopjesjager die zijn speelveld door en door kent? Belegt u in aandelen of doet u het met Turbo’s en Boosters? Je moet beleggen of traden op de manier waarbij je je prettig voelt. Ken je ‘comfort zone’ en acteer binnen de lijnen die daarvoor gelden. Wat gebeurt er met een bergbeklimmer die buiten zijn pad treedt of dingen gaat doen die hij anders nooit doet? De grenzen opzoeken is spannend, maar overtreden is funest. Zelfoverschatting kan zowel voor de bergklimmer als de belegger leiden tot de laatste actie, begrijpt u? 

Hellend vlak

“Zowel een berg als een trend is een hellend vlak”, ik ga deze one-liner toevoegen in mijn bundel.

Op een vlakke sneeuwbedekte gletsjer ga je geleidelijk aan het touw, zoals de vakterm luidt. Als de helling zo steil wordt dat het risico bestaat dat de hele touwgroep wordt meegesleurd, moet je uitzekeren, of als ervaren belegger zonder touw verder gaan. Anders gezegd, als de hellingshoek van de berg sterk toeneemt moet je meer moeite doen om omhoog te komen. Maar dat is niet het belangrijkste. De kans of risico op een val neemt toe, en daar zul je wat aan moeten doen.

In een trend is dat niet anders. Bij een gestaag proces van hogere toppen en hogere bodems kan een belegger geleidelijk aan het touw, in mijn geval de 55 SMA trendvolgende indicator, de sleepkabel. Wie weet ga ik de sleepkabel voortaan ‘bergtouw’ noemen. Met het bergtouw in de hand kan de belegger de top van de berg, pardon, de trend bereiken.

Maar als de trend versteilt, de koers gaat parabolisch richting het noorden bewegen, zal het bergtouw worden opgetrokken en wordt het lastiger om je omhoog te trekken. Meerdere trendlijnen kunnen wellicht als extra uitzekering dienst doen, maar als belegger zo steil op de berg moet je toch het gevoel krijgen dat een val niet kan uitblijven? In dit geval een koersval en niet de val van de belegger, want die heeft bescherming ingebouwd.

Boodschap

Een belegger die niet goed is voorbereid en met een zwak plan de trend wil bespelen, zal bij verlies wellicht denken "Ach, er komt heus wel weer een kans". Een bergbeklimmer die niet goed is voorbereid en met een zwak plan de berg wil beklimmen, zal bij verlies niets meer te melden hebben. Ik pleit er voor dat menig belegger zich meer als bergbeklimmer gaat gedragen.

Disclaimer:

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas Markets (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%
AEX523,71arrow-0,41% 17-08
AMX793,36arrow-0,14% 17-08
ASCX1009,71arrow-0,12% 17-08
BEL-203943,74arrow-0,26% 17-08
FTSE 1007387,87arrow-0,61% 17-08
CAC-405146,85arrow-0,57% 17-08
SMI8945,40arrow-1,02% 17-08
meer...
Meer Premium