Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Nico Bakker
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Column

De fundamenten van technische analyse

17 MEI 2017 Nico Bakker

De recente berichtgeving over Arcelor Mittal en het averechtse koersverloop tonen nog maar weer eens aan dat je als belegger beter kunt vertrouwen op de chart dan op het nieuws. Goed moment om als TA coach de fundamenten, ofwel veronderstellingen en aannames van technische analyse voor het voetlicht te brengen.

Anders gezegd, waar is technische analyse op gebaseerd?

Arcelor Mittal FA en TA

Hartverscheurende kreten in de krant over de resultaten van het staalconcern. Bedrijfsspecifieke problemen werden breed uitgemeten zoals gestegen concernschulden, een negatieve kasstroom en minder werkkapitaal. Deze berichtgeving werd afgestraft door een 8% lagere koers.

“Maar beleggers zijn zo kritisch dat ze de kleinste tegenvaller uitvergroten” werd nog even fijntjes toegevoegd. Kortom, huilende analisten en fundamentele beleggers. Maar lachende technische beleggers, want volgens de grafiek was er sprake van een offensief koopmoment. Prompt sloot de koers de volgende dag ruim 3% hoger. Ik zal straks het vervolg van de koersroute schetsen.

Foto: Nico Bakker

De koers is leading

Dit brengt mij meteen bij het eerste en wellicht belangrijkste fundament van technische analyse, te weten de veronderstelling dat alle beschikbare informatie, en dan vooral de interpretatie er van, tot uiting komt in de koers. Laat ik het heel mooi zeggen. “De finale resultante van het informatieabsorptieproces is de koers”. Heel eenvoudig gezegd “Wat wij vinden van datgene wat er allemaal gebeurt in de markt, komt tot uiting in de koers”. Dit betekent praktisch gezien dat je de koersen moet volgen, de grafiek dus, om in te kunnen schatten wat de volgende stap van de markt zal zijn. Het gaat er niet om waarom een koers beweegt, maar hoe. Laat als technische analist de oorzaken van koersbewegingen dan ook links liggen. Ben je het als belegger niet eens met een specifieke beweging? Dat is dan jammer, want de markt heeft altijd gelijk.

We doen steeds hetzelfde

Dat je koersen mag volgen conform specifieke spelregels heeft te maken met de tweede veronderstelling die luidt dat marktgedrag zich herhaalt. Als we specifieke patronen en condities herkennen, dan gedragen we ons zoals we dat in het verleden ook hebben gedaan. Niet identiek natuurlijk, dat zou te gemakkelijk zijn. Maar we handelen min of meer hetzelfde als we herkenbare plaatjes zien. Dit begint verdacht veel op voorspellen te lijken, vindt u ook niet? Er zijn als zodanig spelregels te definiëren zoals het herkennen van een trend en het inspelen op sentiment. Beleggersgedrag wijzigt niet zomaar, dus historisch gedrag mag je naar de toekomst spiegelen, althans zo luidt de aanname.

Koersen bewegen in trends

Het derde fundament is gestoeld op de veronderstelling dat koersen in trends bewegen. Ik wil dit ruim interpreteren met de melding dat het prijsverloop veelal zichtbaar is in significante koersbewegingen zowel omhoog als omlaag. Dus duidelijke upswings en downswings, zichtbare actie- en reactie bewegingen. Dit impliceert dat je het landschap, de grafiek, mag inkleuren met duidelijke kantelpunten, ofwel routepaaltjes, om de verwachte route nog inzichtelijker te maken. Technische analyse is ook vooral een visuele analyse, je maakt markt- en beleggersgedrag zichtbaar, niet waar?

Hierbij is het van belang de gradaties van de trends goed te onderscheiden. Zo zijn er primaire, secundaire en tertiaire trends. Ik noem dat de diverse navigatieniveaus waarop je als belegger actief kunt zijn. Praktische consequentie hiervan is dat er uiteenlopende en zelfs tegenstrijdige meningen

over het verwachte koersverloop kunnen zijn. Maar dit maakt technische analyse wel zo aantrekkelijk, toch?

Aanvullende bouwstenen

De hiervoor genoemde drie fundamenten der technische analyse zijn de belangrijkste bouwstenen. Maar er zijn er meer. Ik zal ze kort noemen om het proza dienaangaande te completeren. Zo wordt gesteld dat elke trend een drietal fasen kent, te weten ‘accumulatie’, ‘trendvolgend’ en ‘distributie’. Je kunt wat dat betreft een trend vergelijken met de S-curve van een product levenscyclus. Eerst de bodemstampers en koopjesjagers, dan de grijze muizen die meedoen, vervolgens de spijtoptanten die altijd te hoog inkopen doen.

Een minder bekende pijler is die van de convergentie, hetgeen impliceert dat koersbewegingen betrouwbaarder zijn als zij worden bevestigd door objectieve indicatoren. Is er een tegenstrijdigheid meetbaar, dan noemen we dat divergentie, in de praktijk veelal een onderhuidse dreiging van beer of stier.

Volume is ook een belangrijke bouwsteen. Het volume-verloop moet in de pas lopen met het koersverloop, daar komt het in het kort op neer.

Tot slot een geweldige pijler “De trend is intact totdat het tegendeel is bewezen”. Ofwel, heb geduld en ga niet anticiperen. Het is beter om te reageren op datgene je ziet en meet.

Foto: Nico Bakker

Steunscenario Arcelor

Ik zou nog even terugkomen op het verwachte koersverloop van de staalgigant. Maar kijk eerst even naar de dagkaart met rechts op de chart de beruchte berentik. Is het niet frappant dat de eerder gememoreerde berendreun exact ophield op de groene steunstreep? En die steunlijn lag er al uit hoofde van mijn geautomatiseerde steun-weerstand mechanisme. Welnu, de eerste keer was er een rappe opleving vanaf de 6,63 steungrens, dus waarom nu niet weer? Marktgedrag herhaalt zich immers, zo hebben we eerder geleerd. Vandaar een geschetst steunscenario voor actieve swingtraders die willen inspelen op een verwachte rebound naar 7,40 of 7,50. Ik wil dit scenario graag ondersteunen met een van mijn one-liners als technische analist: “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van”.

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas Markets (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
AEX528,03arrow-0,08% 22-09
AMX816,98arrow0,47% 22-09
ASCX1017,71arrow-0,09% 22-09
BEL-203957,96arrow-0,27% 22-09
FTSE 1007310,64arrow0,64% 22-09
CAC-405281,29arrow0,27% 22-09
SMI9136,72arrow0,03% 23-09
meer...
Meer Premium