Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Ole Hansen
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Goud behoeft een impuls

04 FEB 2013

De meeste grondstoffen begonnen 2013 met flinke winsten Vooral de energie zware S&P GSCI index presteerde goed dankzij grote winsten voor benzine en ruwe olie. Er waren talrijke oorzaken voor, maar de belangrijkste waren de verwachte economische groei en  een verzwakkende dollar tegenover de meeste andere valuta, met uitzondering van de yen, die in januari dramatisch verzwakte.

Uit obligaties en goud

Toenemende groei veroorzaakt vanzelfsprekend de verwachting dat het losse economische beleid zal gaan veranderen, met name in de VS. Zo’n verandering kan zorgen voor onzekerheid onder beleggers. Enkele obligatiemarkten en mogelijk ook de goudmarkt hebben al de gevolgen ondervonden omdat sommige beleggers afgelopen maand uit obligaties en goud zijn gestapt en in aandelen.

Maar beleggers in grondstoffen zien nog weinig reden om hun beleggingen terug te verkleinen. Dat brengt wel het risico met zich mee dat enkele van deze markten oververhit raken met als onvermijdelijk gevolg winstnemingen. Maar zo’n scenario kan nog weken op zich laten wachten.

Foto: Saxo

Goud bezwijkt

Gebrek aan vertrouwen onder goudbeleggers heeft erin geresulteerd dat handelaren heen en weer werden geslingerd tussen hoop en vrees na ieder cijfer dat uit de VS kwam. We wachten nu op een overtuigende impuls die de markt omhoog zou kunnen laten bewegen (wij denken nog steeds dat goud omhoog zal gaan).

Het Amerikaanse banenrapport van vrijdag viel een tikje tegen, maar laat wel zien dat de banengroei in een mooi tempo doorzet. Het werkloosheidspercentage steeg – en kwam verder af te staan van het doel van de FED – en dit gaf goud en zilver een duwtje in de rug, omdat dit aanleiding was te denken dat de losse monetaire politiek voorlopig nog niet beëindigd zal worden. Technisch gezien blijft goud hangen tussen $1.700 en $1.650. Speculatief ingestelde beleggers wachten een uitbraak naar boven of beneden af voor ze in de markt willen stappen.

Vanuit zijn tweeledige rol als beleggingsmetaal en als industrieel metaal heeft zilver het beter kunnen doen dan goud. Vooral omdat de markt gefocust is op groei in de Amerikaanse en de Chinese economie.

Foto: Saxo

Ruwe olie zet tandje bij

WTI olie was op weg om een achtste achtereenvolgend maandrecord te vestigen. De afgelopen maanden is de prijs al met 17% gestegen. Maar Brent scoorde de grootste stijging, met name als gevolg van de politieke onrust in de wereld

Technisch gezien liggen zowel WTI als Brent er goed bij. Maar de rally heeft in februari nieuwe impulsen nodig om door te kunnen zetten, vooral nu de Bollinger Bands en de RSI beide wijzen op een correctie.

Foto: Saxo

 

Prijzen van granen en sojabonen begonnen afgelopen maand op te lopen op basis van verbeterde aanvoerverwachtingen, na de dramatische koersval in de tweede helft van vorig jaar. In Brazilië is de sojabonenoogst gehinderd door natte weersomstandigheden, terwijl droogte in Argentinië de mais- en sojabonenoogst daar negatief beïnvloedde. Als die droogte aanhoudt zouden de prijzen van deze producten de komende weken kunnen gaan stijgen omdat speculatief ingestelde beleggers door zullen gaan hun posities weer op te bouwen (nadat ze die in het vierde kwartaal van 2012 juist enorm hebben afgebouwd).

Afgelopen week zagen we de downtrends vanaf de top van vorig jaar gebroken worden en dat zou een teken kunnen zijn van verdere koerswinsten. Maartcontracten in sojabonen zouden richting $15 per bushel kunnen stijgen en maartcontracten in mais zouden richting $7,62 per bushel kunnen gaan.

Foto: Saxo

Suiker rendeerde het minst door grote oogsten in Brazilië en India. Op korte termijn zien we mogelijk enige steun. Een bodem zou gevormd kunnen worden binnen de dalende wig op de grafiek hieronder en dat zou, samen met een positievere stemming, tot shortdekkingen kunnen leiden. Daarnaast is van belang dat de Braziliaanse overheid de ethanolpercentages in benzine wil verhogen van 20 tot maximaal 25%, wat de vraag naar suiker zou doen toenemen.

Foto: Saxo

 

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.56
+ / - -0.17%
AEX527,58arrow-0,17% 15:14
AMX816,10arrow0,37% 15:13
ASCX1017,66arrow-0,10% 15:13
BEL-203957,92arrow-0,27% 15:13
FTSE 1007271,38arrow0,10% 14:58
CAC-405284,21arrow0,32% 15:13
SMI9148,22arrow0,15% 14:59
meer...
Meer Premium