Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Robert Schuckink Kool
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Cybersecurity blijft sterk groeien

02 FEB 2015 Robert Schuckink Kool

Hebt u nog iets meegekregen van de recente jaarlijkse State of the Union-toespraak van president Obama? Ik vond het opvallend dat hij expliciet het belang van cyber security noemde. Een onderwerp dat overheden, ondernemingen en burgers volgens Obama hoog op de agenda moeten plaatsen. En daar heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in.

Obama zei in zijn toespraak dat er nog een hoop werk valt te verrichten op dit terrein, zowel juridisch als met investeringen om internet veiliger te maken. Het Witte Huis stelde trouwens ook een miljoenensubsidie beschikbaar voor verdere ontwikkeling van cyberveiligheid. Analisten van ’s werelds belangrijkste financiële nieuwssite, het Amerikaanse Bloomberg, stelden daarna dat cyber security-ondernemingen moeten kunnen profiteren van Obama’s aansporing.      

Steeds meer beleggers zien het belang

Ik merkte de afgelopen jaren dat in technologie geïnteresseerde beleggers de trend cyber security al langer op de voet volgen. Maar mede door een paar hacks die een flinke impact hadden, raken steeds meer beleggers geïnteresseerd in de ontwikkelingen rond cyber security. Een goede zaak vind ik.

Sony en Noord-Korea

Die opvlammende interesse onder beleggers, kwam mede door de cyberaanval bij Sony in november vorig jaar. Weet u het nog? Na die aanval werden films en informatie van het bedrijf gelekt. De cyberaanval op Sony kwam mondiaal grootschalig in het nieuws, omdat tevens de film The Interview werd gelekt. Een satire op de machthebbers van Noord-Korea. Al snel wezen in verband met het lekken van de film beschuldigende vingers richting dit land. Want het zeer gesloten Noord-Korea zou uit vergelding voor de satirische film de hack op Sony hebben uitgevoerd. Waarmee het een belangrijke politieke kwestie werd.

Miljarden aan beurswaarde verdampt

Een ander bekend voorbeeld de laatste jaren was een grote hack bij de Amerikaanse winkelketen Target twee jaar geleden. Hackers infecteerden de kassasystemen met zogeheten malware. Hierdoor kregen ze toegang tot 110 miljoen creditcardgegevens. De marktwaarde van Target daalde na de bekendmaking van de aanval met vele miljarden dollars. En de aanvallen bij Sony en Target zijn dan nog maar enkele voorbeelden van bekend geworden hacks. Ik vermoed dat overheden en bedrijven vaak vanwege reputatieschade zullen proberen een cyberaanval ‘onder de pet te houden’.

Race tussen beveiligers en hackers

Cyber security is als we bovenstaande voorbeelden in ogenschouw nemen dus bepaald geen geringe zaak. Alleen al in de VS zou de jaarlijkse schade van internetcriminaliteit $ 200 miljard bedragen. Nu cybercriminaliteit al jaren toeneemt, worden overheden en ondernemingen in toenemende mate gedwongen om te investeren in een goede beveiliging. Ook omdat steeds meer bedrijven steeds meer producten en diensten aanbieden via internet. Ze moeten wel, wil je mee met de concurrentie. Omdat internet nu eenmaal snel, toegankelijk en makkelijk is. Maar het lokt ook reactie uit van cybercriminelen. Het is dus eigenlijk een voortdurende wedloop tussen overheden en bedrijven aan de ene kant en cybercriminelen aan de andere kant. Dat lokt een golf van investeringen uit. Waardoor de trend cyber security, die zich al een tijd ontwikkelt, alleen maar meer momentum krijgt.

Flinke koerswinsten(I) 

Voor beleggers betekent dit dat cyber security eigenlijk een ‘niet te missen’ trend is. Het gaat dan veelal om ondernemingen uit de VS en Japan. Maar er is ook een beursgenoteerd (in de VS, dat dan wel) Nederlands cyber security-bedrijf: AVG Technologies. Deze onderneming maakt onder meer anti-virusproducten. De afgelopen 12 maanden boekte de onderneming een koerswinst van 17,8%. Het Amerikaanse Proofpoint, aanbieder van onder meer e-mailencryptie, deed het nog een stuk beter: een plus van 43,6% over de laatste 12 maanden. Qualys (Amerikaanse onderneming die onder meer cloud beveiliging aanbiedt) kwam uit op een plus van 49,7% over dezelfde periode. De grote uitschieter is het Amerikaanse Palo Alto Networks (aanbieder van onder meer firewalls) dat de laatste 12 maanden een koerswinst van 104,2% boekte.

50% Groei tot 2017

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Markets en Markets verwacht dat de omzet in cyber security tot 2017 nog eens met 50% zal groeien. Vooral overheden en de financiële sector investeren momenteel fors in het beveiligen van hun digitale omgeving. De laatste maanden zie ik dat steeds meer beleggers cyber security-aandelen opnemen in hun beleggingsportefeuille. Ik denk dat dit een goede zaak is. Omdat er enorme groeikansen liggen voor ondernemingen die in deze nichesector actief zijn.

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest.

 

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door de heer Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Trends en ideeën worden bij Trend Invest beleggingskansen. Makkelijk en eenvoudig. Met Trends, selecties van aandelen en andere financiële instrumenten gebaseerd op een idee of een trend. Zoals bijvoorbeeld zonne-energie, 3D printing en cyber security. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.77
+ / - -0.94%
AEX518,76arrow-0,95% 12:47
AMX787,18arrow-0,78% 12:47
ASCX1002,59arrow-0,71% 12:47
BEL-203905,94arrow-0,96% 12:47
FTSE 1007313,27arrow-1,01% 12:32
CAC-405090,49arrow-1,10% 12:47
SMI8868,77arrow-0,86% 12:32
meer...
Meer Premium