Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Robert Schuckink Kool
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Liever Philips dan Philips Lighting

07 AUG 2017 Robert Schuckink Kool

Philips Lighting is een mooi bedrijf, dat sinds de afsplitsing van moederbedrijf Philips goed ligt bij beleggers. Toch waren recent beleggers teleurgesteld door de onvoorspelbaarheid van de resultaten van het bedrijf. Dat ligt toch anders voor Philips. Want Philips transformeert zich stap voor stap tot specialist in medische apparaten. En van de groeisector medische apparaten – met bedrijven als het Amerikaanse Intuitive Surgical en het Japanse Hamamatsu - houden beleggers al een hele tijd. Juist denk ik vanwege de voorspelbare groei van deze sector.

Philips-topman Frans van Houten
Philips-topman Frans van Houten
Foto: ANKO STOFFELS

Door de afsplitsing en beursgang van Philips Lighting in mei vorig jaar is de kas van Philips goed gevuld en kan het overnames doen in de medische apparatensector. Daarmee wordt de focus op deze sector nog verder vergroot en worden de kansen die er liggen benut. Zo deed in juni dit jaar Philips een grote overname. Voor omgerekend € 1,9 miljard werd The Spectranetics gekocht. Dit Amerikaanse bedrijf is specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie. De technologie van The Spectranetics past goed binnen het aanbod dat Philips nu heeft op gebied van beeldvormende, medische apparatuur. Daarnaast werden nog een aantal kleinere bedrijven overgenomen in de medische technologiesector.

Van spaghetti tot asperges

Philips heeft een lange weg afgelegd. Ooit was het bedrijf actief in talloze sectoren. Wat toenmalig topman Cor Boonstra verleidde tot een beroemd dan wel berucht geworden vergelijking. In een kritisch betoog vergeleek hij - toen net topman geworden na het mislukken van de reorganisatie Centurion van voorganger Jan Timmer - in 1997 de kluwen van activiteiten van het elektronicaconcern met een bord spaghetti. Terwijl hij liever een bord asperges zag: ‘want een asperge van je bord nemen is eenvoudiger dan een sliert spaghetti’. Philips is sinds de uitspraak van Boonstra inderdaad een stuk overzichtelijker geworden. Onderdelen als beeldschermen, consumentenelektronica, de chipdivisie en de lichtdivisie werden afgestoten. Inmiddels wordt circa 50% van de omzet van Philips geboekt binnen de sector medische apparaten. Het ligt in de lijn der verwachting dat Philips de komende jaren nog veel meer zal veranderen in een bedrijf dat zich richt op medische apparaten.

Groeimarkt

Die gestage transformatie tot medisch apparatenbedrijf is verstandig en slim van de beleidsbepalers van Philips. Een groot deel van het bruto nationaal product van een westers land wordt immers besteed aan gezondheidszorg. En het is door de vergrijzing in de westerse wereld ook nog eens een groeimarkt. De sector groeit jaarlijks met circa 5% tot 6%. Bovendien is het een razend interessante sector. Omdat er met bijzondere technieken nieuwe kansen worden geboden aan mensen die een aandoening hebben of ziek zijn. Zo zijn er voor diabetici sinds een paar jaar mogelijkheden om via een sensor, die eens in de twee weken wordt aangebracht, met behulp van een scanner bloedglucosewaarde te meten. Dat geeft niet alleen veel gemak voor diabetici. Maar de gemiddelde bloedglucosewaarden verbeteren hierdoor spectaculair, waardoor de complicaties verminderen en de druk op de gezondheidzorg vermindert. Een ander voorbeeld is de nieuwe Ingenia 1.5T MRI-scanner van Philips. Die maakt het onderzoek voor de patiënt comfortabeler, is sneller en biedt een betere kwaliteit. Nog een voorbeeld, innovatieve oplossingen voor telehealth, waarmee patiënten op afstand kunnen worden gemonitord. Waardoor ziekenhuizen patiënten sneller kunnen ontslaan. Wat de kosten van de gezondheidszorg weer kan drukken.

Opwindende sector

Frans van Houten, de CEO van Philips, had het naar aanleiding van The Spectranetics over een ‘opwindende overname’. En daarmee overdrijft hij denk ik niet. Medische apparaten vormt inderdaad een opwindende sector, met veel dynamiek. Medische apparaten zullen namelijk door de zich verder ontwikkelende chiptechnologie – de capaciteit van computerchips verdubbelt iedere 2 jaar bij een gelijkblijvende of lagere prijs – in de komende jaren steeds meer kunnen. Er staat dus ook de komende jaren nog heel veel te gebeuren binnen deze sector.

Goed rendement

Op de beurs ontlopen Philips en Philips Lighting elkaar de laatste 12 maanden niet veel. De laatste 12 maanden boeken de aandelen van beide ondernemingen een rendement van ruim 40%. Toch geef ik voor de toekomst de voorkeur aan Philips. Natuurlijk is ledverlichting, waar Philips Lighting zich steeds meer op concentreert, heel interessant. Maar de sector medische apparaten is veel omvangrijker, uitdagender, spannender. En qua groei veel voorspelbaarder. Dus ik zeg met overtuiging: liever Philips dan Philips Lighting.

Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Bright New World. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resul-taten.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, Bright New World

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.18
+ / - -0.32%
AEX520,22arrow-0,32% 15:56
AMX790,98arrow-0,34% 15:56
ASCX1005,22arrow0,14% 15:56
BEL-203919,28arrow-0,29% 15:56
FTSE 1007373,21arrow-0,12% 15:40
CAC-405125,45arrow-0,12% 15:56
SMI8930,34arrow-0,37% 15:40
meer...
Meer Premium