Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Rob Koenders
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Europa wil in correctie

06 FEB 2013

In een klimaat waarin de Europese schuldencrisis mogelijk zal intensiveren, stoomt Wall Street onverdroten verder op.  Het onderliggend sentiment blijft onverminderd sterk positief in Amerika en de grootste daling op één dag afgelopen maandag wordt als overdreven afgedaan.

De recordrace op Wall Street lijkt slechts voor één dag onderbroken.  Niemand lijkt zich wat aan te trekken  dat de waarderingen van de S&P500 hoog zijn geworden en zich op 18-maands hoogtepunten begeven.

De vloedgolf aan onbeperkte gelden van centrale banken blijft de aandelenmarkten bereiken.  De grotere en toegenomen volatiliteit van de laatste dagen signaleert volgens de studieboeken een typerend model van topvorming.

De onderliggende marktkrachten op Wall Street zijn nog steeds geprogrammeerd voor hogere koersen. De weg van minste weerstand is verder door naar boven.  De zwakte van maandag werd gisteren op Wall Street gretig gekocht. 

De Dow Jones noteert op slot gisteren nog maar 1,3 procent onder zijn All Time High en de S&P500 nog maar 3,4 procent. Europa wil in correctie, maar Wall Street zet de record race voort. De AEX en Duitse DAX leverden in de afgelopen 2 dagen alle twee meer dan 2 procent in waarmee bijna de gehele januariwinst werd ingeleverd. 

Daarentegen heeft de onverminderde koopwoede op Wall Street de S&P500 dit jaar al met 6 procent doen stijgen. Op meer dan 80 procent van de handelsdagen zijn we gestegen dit jaar op Wall Street. Het wordt steeds duidelijker dat onbeperkt vers nieuw geld Amerika en Japan wil kopen terwijl Europa wordt genegeerd of verkocht.

De Japanse Nikkei stijgt vanochtend een stevige 3,83 procent of meer dan 420 punten in reactie op het bericht dat de zittende voorzitter van de Japanse centrale bank drie weken eerder zal aftreden.

Ongekende euforie is losgebarsten in Japan en overdrijving heeft zich meester gemaakt van beleggers aldaar. De koers van de yen daalde in reactie onverdroten verder. 

Afgelopen 12 november noteerde de Japanse Nikkei nog een stand van 8650 punten. Op die dag werd bekend dat er nieuwe verkiezingen zouden komen waarbij de partij van de liberaal Shinzo Abe de meerderheid zou behalen.

Aldus geschiedde en de nieuwe Japanse premier heeft een ongelimiteerde monetaire verruimingsoperatie aangekondigd die niet zal stoppen voordat Japan op een 2 procent inflatie staat. De nieuwe operatie start pas in 2014 want eerst moet het oude programma van monetaire verruiming worden afgerond. 

De marktreactie is bekend, de koers van de yen daalt extreem en de Japanse Nikkei noteert vanochtend een slot van 11.470 punten. Dit is een stijging met 2820 indexpunten of 33 procent in bijna 3 maanden. Over en bubbel gesproken, dit kan niet goed gaan. De Japanse staatsschuld bedraagt al 238 procent van het BBP.

De Amerikaanse effecten toezichthouders hebben afgelopen maandag een rechtszaak aangekondigd tegen onder andere kredietbeoordelaar S&P waarmee men $ 5 miljard aan schadevergoeding wil terughalen als straf voor het volgens de aanklager te lang te positieve ratings afgeven op de producten die feitelijk de grootste financiële crisis hebben veroorzaakt sinds de grote depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Vreemd zou men zeggen dat de Amerikaanse effectenmarkten waakhonden 5 jaar na dato en dergelijke zaak willen beginnen. Maar was het niet kredietbeoordelaar S&P die in augustus 2011 het land Amerika neerwaarts bijstelde in kredietwaardigheid tot AA van triple AAA?

De Amerikaanse nationale schuld is nu nog hoger en het schuldenplafond losgelaten tot 19 mei. Indirect is dit natuurlijk een straf die nu nog even wordt gegeven.

En natuurlijk ook een waarschuwing aan alle kredietbeoordelaars om niet met de status van Amerika te sollen. Indien men het waagt om in de komende maanden tot afwaardering over te gaan van het land Amerika, volgen er dus represailles.

De aandelen McGraw-Hill en Moody’s verloren respectievelijk 25 en 19,8 procent in de afgelopen 2 dagen.  Oftewel., daag de Amerikaanse overheid niet uit. Want die kan absoluut geen kredietwaardigheidsverlaging incasseren. Dan lopen de rente op en wordt de nog steeds accelererende schuld onbetaalbaar.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.4 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.97
+ / - +0.12%
AEX520,06arrow0,13% 12:30
AMX789,10arrow0,04% 12:30
ASCX998,21arrow-0,50% 12:30
BEL-203926,61arrow0,43% 12:30
FTSE 1007413,12arrow0,41% 12:15
CAC-405128,99arrow0,27% 12:30
SMI8965,37arrow0,08% 12:15
meer...
Meer Premium