Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Rob Koenders
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Fed gaat gewoon door

27 FEB 2013

Na de zeer felle verkoopgolf gisteren op de Europese beurzen met verliezen tussen 1,5 en 5 procent zullen beleggers vandaag proberen even een moment van rust en reflectie in te bouwen waarbij de monitor natuurlijk zal blijven gericht op de verdere ontwikkelingen in Italië. Wall Street reageerde gisteren opgelucht op Bernanke.

Fed-voorzitter Bernanke stelde Wall Street gisteren gerust; in zijn halfjaarlijkse verantwoording voor de financiële comités van het Amerikaanse Congres, de vroegere Humprey – Hawkinks statements, verdedigde Bernanke zijn ongekende monetaire verruimingsprogramma en stelde hiermee tot nader order door te gaan totdat het moment zich aandient om verantwoordelijk af te bouwen.

De doelstelling van het $ 85 miljard per maand monetaire verruimingsprogramma is om de rente voor langere periode ultiem laag te houden, de Amerikaanse werkloosheid substantieel te hebben verlaagd tot onder de 6,5 procent en om de Amerikaanse economie weer op een duurzaam pad van groei te hebben teruggebracht.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, heeft de Fed de juiste gereedschappen om het monetaire verruimingsprogramma voorzichtig af te bouwen volgens Bernanke.  Wall Street reageerde, zoals bijna altijd,  opgelucht op de woorden van  Fed voorzitter Bernanke.  Het komt zelden voor dat de Fed-voorzitter de markt niet naar de mond praat en indien wel dan weet hij er wel zo een draai aan te geven dat de markt dit accepteert.

Bernanke waarschuwde wel voor de significante belasting voor de Amerikaanse economie die de automatische federale bezuinigingen zullen krijgen, als  die bij onveranderd Congres beleid, aanstaande vrijdag 1 maart zullen worden ingevoerd. Het sequester.  Overheidsinstellingen met name zullen worden getroffen in de komende maanden doordat $ 85 miljard automatisch zal moeten worden bezuinigd. Er zullen mensen moeten worden ontslagen.

De eerste internationale reacties op de ontstane politieke patstelling in Italië kwamen gisteren al snel binnen. De Duitse minister van financiën Schauble stelde dat de Italiaanse politieke partijen snel een stabiele regering moeten vormen of als dit niet lukt of kan, dat Italië dan risico loopt om het vertrouwen van de financiële markten te verliezen.  Het is een probleem dat er verschillende meerderheden zijn in de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. Schauble stelt niet gelukkig te zijn met de Italiaanse verkiezingsuitslag. Italië heeft stabiliteit nodig want dan heeft de eurozone dit ook.

Kredietbeoordelaar Moody’s, daar zijn ze alweer over een Europees land, stelde gisteren dat de verkiezingsuitslag in Italië negatief is voor de kredietwaardigheid van het land. Bovendien vergroot het de risico’s van een weer heroplevende eurozone schuldencrisis door fel stijgende Italiaanse renten.  Moody’s stelt dat de verkiezingsuitslag het risico heeft vergroot dat de structurele hervormingen in de derde economie van de eurozone geparkeerd kunnen worden en zelfs totaal tot stilstand kunnen komen.

Moody’s bemerkt bovendien op dat 55 procent van de Italiaanse kiezers hebben gekozen voor euro-sceptische partijen, Berlusconi blok 29,18 procent en Grillo 25,55 procent, zodat mogelijke nieuwe verkiezingen de ontstane politieke impasse niet zal oplossen. Bovendein wijst Moody’s op het besmettingsgevaar van de ontwikkelingen op landen als Spanje, Portugal maar ook Griekenland waar de bevolking zwaar wordt gegeseld door zeer strakke bezuinigingen.

Italië heeft de eurozone schuldencrisis weer doen opleven. Oud-premier Berlusconi riepgisteren alle partijen op om tot een grote gezamenlijke coalitie te komen waarmee de problemen van het land kunnen worden aangepakt. Maar de 5sterrenbeweging van Grillo verwees dit voorstel meteen naar de prullenbak en herhaalde dat alle gevestigde politieke leiders van het toneel moesten verdwijnen. Lekker constructief. Voorlopig duurt de volledige patstelling gewoon door.

En dat is niet in het voordeel van Italië en ook niet voor de andere zwakkere broeders in de eurozone. Italië komt vandaag naar de markt met een lange termijn staatsobligatieveiling. De markt is natuurlijk zeer benieuwd hoeveel zal worden opgehaald en vooral welke rente er zal moeten worden betaald.

Gisteren werd een 6maands schatkistpapierveiling van euro 8,5 miljard pas geplaatst tegen een rente die maar liefst 0,5 procent meer was dan vorige maand. Italië moest 1,25 procent betalen voor euro 8,5 miljard ten opzichte van 0,75 procent in januari. Italië moet dit jaar alleen al nog euro 300 miljard herfinancieren van de euro 2025 miljard hoge staatsschuld. Gisteren reageerden de Italiaanse  staatsobligatierenten door voor elke looptijd met 0,5 procent te stijgen.

De benchmark 10jarige noteert 4,90 procent na gisteren en wordt verwacht bij aanhoudende politieke impasse verder op te lopen. Net in een periode dat er euro 300 miljard moet worden hergefinancierd. Kan niet goed gaan. Schuld loopt alleen maar op, werkloosheid stijgt en de economie krimpt.  Hoe moet dit in vredesnaam goed gaan?

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
AEX528,03arrow-0,08% 22-09
AMX816,98arrow0,47% 22-09
ASCX1017,71arrow-0,09% 22-09
BEL-203957,96arrow-0,27% 22-09
FTSE 1007310,64arrow0,64% 22-09
CAC-405281,29arrow0,27% 22-09
SMI9136,72arrow0,03% 23-09
meer...
Meer Premium