Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Rombout Kerstens
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dreigend onheil

27 FEB 2013 Rombout Kerstens

Het risico op een gebeurtenis met een kleine kans, maar een grote impact op de beurskoersen wordt aangeduid als 'tail risk', 'staartrisico' in het Nederlands. Het probleem is dat je deze risico's moeilijk kan inschatten, omdat het dreigende onheil nog onzichtbaar is. De 'Skew Index', het onbekende broertje van de VIX Index, maakt deze risico's iets tastbaarder.

Wanneer de VIX risicograadmeter hoog staat, boven de 40, dan is het niet moeilijk om te zien wat aandelenrisico inhoudt. Kelderende koersen, foto’s van radeloze beleggers en chocoladeletters met slecht nieuws in de media vertellen het hele verhaal. Een lage stand van de VIX geeft een heel ander beeld. De beurs lijkt op een zonovergoten lome zomerdag waarop de koersen rustig voortkabbelen. Risico en gevaar lijken even heel ver weg.

Bedrieglijk

Zo’n rustige beurs is echter bedrieglijk. De risico’s zijn uiteraard niet verdwenen, maar alleen even uit het zicht.  Dat maakt ook het inschatten van deze verborgen ‘staartrisico’s’ lastig. Het is uiterst onzeker wanneer de slapende vulkaan zijn lelijke gezicht weer laat zien.

Ondergrondse trillingen

De optiebeurs kan echter behulpzaam zijn om de onzichtbare risico’s iets zichtbaarder te maken. We kennen al de VIX risicograadmeter die wordt berekend uit de marktprijzen van at-the-money opties op de S&P 500 index. Maar de optiebeurs van Chicago (CBOE) publiceert ook een broertje van de VIX, de ‘Skew Index’. Deze Index is bedoeld om -ik blijf even bij de vulkaan metafoor- de ondergrondse trillingen te meten die vaak een naderende uitbarsting aankondigen.   

Schokken

In de financiële markten is de kans op extreme gebeurtenissen (grote uitschieters omhoog, of naar beneden) groter dan de theorie van normale distributie suggereert. In de deze theorie is de verwachting dat de kans op hele grote afwijkingen van het gemiddelde heel klein is. Maar de praktijk van de financiële markten wijst uit dat er toch regelmatig schokken voorkomen, die de marketmaker inprijst door bepaalde typen opties duurder te maken. Hetgeen resulteeert in een hogere implied volatility.

Volatility smile

De Skew Index is gebaseerd op de z.g.n. ‘volatity smile’. Korte uitleg: naarmate opties dieper in- of out-of-the-money raken, hebben ze een hogere impliciete volatiliteit, en zijn dus duurder, dan opties die at-the-money zijn. Het in een grafiek uitzetten van de uitoefenprijs (horizontaal) en de implied volatility (verticaal) vormt de basis van de ‘volatility smile’. Zie onderstaande grafiek.

Voor marketmakers zitten er aan opties die dieper in- of out-of-the-money geraken relatief meer risico’s. Een diepe out-of-the-money optie, die eigenlijk niets moet kosten, kan plotseling toch waarde krijgen als er iets onverwachts gebeurt met de onderliggende waarde.

Foto: Eigen grafiek

Skew Index

De Skew Index is een maat voor de helling van de volatility smile. Hoe steiler deze verloopt, hoe hoger de Skew Index. De index beweegt zich tussen de 100 (vlakke smile) en de 150 (zeer steile smile). Met andere woorden: hoe hoger de Skew Index hoe meer dreigend onheil (staartrisico) er is ingeprijsd in de out-of-the-money opties. De Skew Index is dus strikt genomen geen volatility index zoals de VIX,  maar is er wel sterk mee verwant.

In grafiek 2 heb ik zowel de VIX (rode lijn), als de Skew Index (blauwe lijn) van de S&P500 over elkaar heen gelegd. Goed is te zien dat de Skew Index de afgelopen 2 weken al sterk opliep, terwijl  de VIX nog laag stond. Pas afgelopen maandag begon de VIX zelf sterk op te lopen.   

 

Foto: Bloomberg
 

 

Risico Indicator

Een hoge stand van de VIX risicograadmeter is een betrouwbare indicator voor de hoeveelheid actuele kommer en kwel op de beurs. Een lage waarde van de VIX suggereert een laag risico, maar deze ogenschijnlijke rust op de markt kan bedrieglijk zijn. De Skew Index maakt de verborgen risico’s iets tastbaarder. 

Deze risico’s kunnen overal vandaan komen: Een onverwachte banknationalisatie,  staatsfaillissement of politieke ‘bunga bunga’ instabiliteit in een kernland van de eurozone. Het dreigende onheil is nooit ver weg.

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV. www.keyword.nl

Twitter: www.twitter.com/RomboutKerstens

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
AEX516,71arrow-0,56% 18:05
AMX787,58arrow-0,05% 18:05
ASCX996,94arrow-0,38% 18:05
BEL-203902,17arrow-0,58% 18:05
FTSE 1007318,88arrow-0,07% 17:35
CAC-405087,59arrow-0,52% 18:05
SMI8883,78arrow0,11% 17:32
meer...
Meer Premium