Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Ron Boer
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Regels van het beursspel

04 DEC 2013 Ron Boer

Het is goed om je te realiseren dat niet iedereen op de beurs kan winnen. De winst van de een is het verlies van de ander. Het is dus zaak aan de goede kant van de streep te staan.

Als ik op bruiloften en partijen vertel wat ik doe, krijg ik gelukkig altijd te horen hoeveel geld mensen op de beurs verdiend hebben. Waarom ik nooit mensen aantref die geld verloren hebben met beleggen, is mij dan ook een raadsel. Alhoewel, aan het eind, als sommigen van de gasten te diep in het glaasje gekeken hebben, doet het waarheidsserum zijn werk en blijkt er hier en daar toch een schuldbekentenis vanaf te kunnen.

Gokje

Op een recent dft-artikel, waarin de Amerikaanse econoom Robert Shiller waarschuwt voor een nieuwe zeepbel, kwamen flink wat reacties binnen. Een van die reacties luidde: “Vandaar dat Holland Casino failliet gaat. Gokken op de beurs is veel spannender.” Een prachtige uitspraak. Klaarblijkelijk wordt beleggen nog steeds gezien als ‘een gokje wagen op de beurs’. Een ander woord dat regelmatig opduikt, is piramidespel. Feitelijk geef je hiermee aan dat je op geen enkele manier invloed kunt uitoefenen op de krachten die op de beurs aanwezig zijn en dat je er ook nog maar op moet vertrouwen dat je niet in de klauwen van de verkeerde valt.

Dat respecteer ik, maar een andere definitie van beleggen is ‘geld inzetten met de kans op een onzekere uitkomst’. Hoe onzekerder die uitkomst, hoe meer je mag spreken van speculatie. Dat je, om die kans te verkleinen, vooraf wat huiswerk maakt, lijkt me niet meer dan logisch. Beleggen zonder je huiswerk te doen is hetzelfde als pokeren (of klaverjassen, bridgen, vul zelf maar in) zonder in je kaarten te kijken.

IQ

In tegenstelling tot wat velen zullen denken, hoef je niet overdreven slim te zijn om te kunnen beleggen, een flinke dosis gezond verstand volstaat. Onze huisfilosoof Buffett zei hierover: “Als je een IQ van 120 of hoger hebt, kun je de rest wel weggeven. Je hoeft niet bovenmatig intelligent te zijn om te kunnen slagen met beleggen.” Zijn zakenpartner vulde dat aan met: “Beleggen is geen wedstrijd waarin de belegger met een IQ van 150 degene met een IQ van 120 verslaat.”

Beter voorspellen

De kunst van het beleggingsspel is om betere voorspellingen over de toekomst te doen dan anderen. Hoe doe je dat? Een manier is door je universum te beperken tot de dingen waar je echt verstand van hebt. Als je de toekomst van alles probeert te voorspellen, probeer je teveel. Het gaat meestal fout als je met alle winden meewaait, de beurs is geen windvaantje.

Psychologie

Zelf gaat mijn bijzondere interesse uit naar het psychologische proces wat zich afspeelt als je gaat beleggen…. Of gokt, of een impulsaankoop doet, een auto koopt of een hypotheek afsluit, dus eigenlijk alle financiële beslissingen die je maakt. Hierover zijn veel boeken geschreven en kennis van deze materie zorgt ervoor dat je niet alleen een betere belegger wordt, maar ook dat je beter beslagen ten ijs komt als het aankomt op het ontwijken van de foute beslissingen.

Tot slot nog een beurssprookje.

Zo werkt de beurs

Op een dag verscheen er in een dorp een man die aan alle bewoners vertelde dat hij apen wilde kopen voor 10 euro. De bewoners wisten dat er in het bos veel apen zaten, dus ze gingen naar het bos om apen te vangen.

De man kocht duizenden apen voor 10 euro per stuk, totdat de bewoners er bijna niet meer in slaagden om nog apen te vangen. De man kondigde toen aan dat hij 20 euro per gevangen aap wilde betalen. Deze prijsverhoging zette de bewoners ertoe aan toch weer het bos in te gaan.

Al snel nam het aantal apen nog verder af en de bewoners gingen tevreden terug naar hun boerderijen en huizen. Nadat het bod nog verder verhoogd werd naar 25 euro was er bijna geen aap meer in het bos te zien, laat staan dat je er nog een kon vangen.

De man maakte nu bekend dat hij de apen voor 50 euro wilde kopen. Maar omdat hij voor zaken naar een andere plaats moest, droeg hij zijn assistent op om de koop namens hem te regelen.

Toen de man vertrokken was, zei de assistent tegen de dorpsbewoners: “Kijk eens naar al die apen die jullie voor mijn baas gevangen hebben. Als ik die apen nu eens aan jullie verkoop voor 35 euro het stuk, dan kunnen jullie bij terugkomst van mijn baas de apen weer aan hem verkopen voor 50 euro.”

De dorpelingen verzamelden al hun spaargeld en kochten de apen.

De assistent vertrok en van de man en zijn assistent werd nooit meer iets vernomen. Het krioelde in het dorp wel van de apen.

Nu snap je ongeveer hoe de aandelenbeurs werkt.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke beleggingsonderneming op het gebied van vermogensbeheer en beleggingsadvies en tevens beheerder van het OK Wereld Fonds. Onze specialiteit is de advisering en handel in obligaties. Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.9 °C
ZZO3
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%
AEX525,89arrow0,62% 16-08
AMX794,48arrow0,61% 16-08
ASCX1010,88arrow0,90% 16-08
BEL-203954,08arrow0,56% 16-08
FTSE 1007433,03arrow0,67% 16-08
CAC-405176,61arrow0,71% 16-08
SMI9037,92arrow0,28% 16-08
meer...
Meer Premium