Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Ron van der Does

Ron van der Does, marktanalist bij IG

Ron van der Does is marktanalist bij IG Markets. Ron is een succesvolle professional uit de financiële wereld met een uitgebreid verleden in het bankwezenDit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
President-commissaris Burgmans
President-commissaris Burgmans
Foto: EPA

Column Ron van der Does: Nevel bij AkzoNobel

11 SEP 2017 Ron van der Does

Wanneer een onderneming momenteel een winstwaarschuwing geeft, staat dat garant voor een koersdaling van minimaal 5 procent. Zo niet bij AkzoNobel. Daar gaat namelijk alles anders.Het is vrijdag 8 september voorbeurs en een persbericht rolt binnen van AkzoNobel.

Of eigenlijk zijn het twee berichten. In het ene bericht wordt een nieuwe management structuur bekend gemaakt, alsmede maatregelen aangekondigd hoe de financiële doelstellingen voor 2020 worden gerealiseerd.

In het andere bericht wordt het aftreden van financieel directeur Maëlys Castella aangekondigd.

Althans, dat zijn de titels van de persberichten. De inhoud van de berichten ligt toch iets genuanceerder.

Niet zo zeer het bericht van het vertrek van Castella. Zij vertrekt namelijk wegens gezondheidsredenen en dat is altijd te betreuren en vooral zorgelijk voor de persoon zelf.

Castella komt echter niet meer terug als CFO meldt het concern, alhoewel verwacht wordt dat zij voor een andere senior management rol terugkomt. Dat laatste is opmerkelijk.

Tegenwind

Maar het bericht waarin de nieuwe management structuur wordt aangekondigd is van een andere orde.

De titel van het bericht doet namelijk een andere inhoud vermoeden dan de werkelijke tekst uiteindelijk weergeeft. Het begint inderdaad met een toelichting over de nieuwe structuur voor het onderdeel Paints & Coatings.

Maar gaandeweg wordt het duidelijk dat er meer aan de hand is bij AkzoNobel. Zo kondigt men de implementatie van een aantal maatregelen aan om, wat men zelf noemt, de huidige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Hieronder ongunstige valutakoersen, voortdurende tegenwind voor de maritieme en beschermende coatings industrie, tijdelijke verstoringen voor de productie- en leveringsketen en “last but not least” margedruk als gevolg van duurdere grondstoffen.

Winstwaarschuwing

Vervolgens noemt AkzoNobel een aantal maatregelen die het heeft genomen om de financiële doelstellingen, bekend onder AkzoNobel 2020 financial guidance, te waarborgen.

Maar vervolgens komt de kern van de boodschap. Het bedrijf meldt dat de stijging van de EBIT voor 2017 lager wordt dan de eerder gecommuniceerde € 100 miljoen. Ofwel, een winstwaarschuwing, alhoewel AKZO er aan toevoegt nog wel een hogere EBIT te verwachten dan in 2016.

Van winstwaarschuwingen houdt men niet zo op het Damrak. Al vaker hebben wij gezien dat een dergelijke melding goed was voor een forse koersverlaging van het aandeel.

Zo leek het er overigens ook op, vrijdag kort voor aanvang van de beurshandel.

Het aandeel indiceerde voor aanvang van de handel een verlies van 4 procent bij opening en dat is dan vaak een boodschap voor een grotere koersdruk gedurende de dag.

Het was namelijk duidelijk dat AkzoNobel moeite heeft op eigen kracht verder te kunnen. Alle discussies en onderbouwingen van het bedrijf ten spijt.

Brexit

Een flauwe onderbouwing van bestuursvoorzitter VanLancker volgde op het bericht. Hij noemde de Brexit als één van de oorzaken. Door een dalend consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk (een belangrijke afzetmarkt voor Akzo) als gevolg van die Brexit zit het tegen.

Bovendien worden er momenteel in Azië substantieel minder schepen gebouwd, waardoor minder vraag naar maritieme en beschermende coatings.

Allemaal ontwikkelingen die niet van de ene op de andere dag komen. In de eerste maanden van het jaar was die Brexit namelijk ook al bekend. En dat er minder schepen worden gebouwd in Azië komt ook niet als donderslag bij heldere hemel.

Nee, in het tweede kwartaal moest AkzoNobel namelijk PPG van zich afschudden. Die zag namelijk ook in dat het beter was de krachten te gaan bundelen.

Het deed een bod van € 96,75 per aandeel, maar AkzoNobel was van mening dat het concern daarmee substantieel werd ondergewaardeerd. Ofwel, er zou beduidend meer potentieel in het aandeel zitten.

PPG

Na opening van de beurs vrijdag stond er een verlies van ruim 3 procent op het bord. Maar gaandeweg herstelde de koers en al na een uur handel werd duidelijk dat het verlies beperkt was.

Dat was opmerkelijk, aangezien recente winstwaarschuwingen fors werden afgestraft.

Het lijkt er dan ook op dat er een aantal grote kopers in de markt hebben gezeten, die dankbaar gebruik hebben gemaakt van de winstwaarschuwing.

Wellicht bevond PPG zich wel onder die kopers. Er gingen vrijdag bijna 1,7 miljoen stukken om. Ongeveer een miljoen meer dan op een gewone dag.

Dergelijke omzetten worden niet door particuliere beleggers gehaald en hier zijn grotere partijen voor nodig.

Voor de belegger is het te hopen dat PPG terugkomt voor een nieuwe overnamepoging. Wellicht heeft Akzo dan ingezien dat het beter met een sterke fusiepartner kan optrekken. De eerste tekenen dat het op eigen kracht moeilijk wordt zijn er namelijk al.

Men moet er niet aan denken dat ook de doelstellingen voor 2020 nog een keer moeten worden aangepast. Dat zou desastreus zijn en wellicht komt het aandeel dan niet meer weg met een dipje van nog geen procent.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%
AEX528,47arrow-0,04% 18:05
AMX813,13arrow-0,08% 18:05
ASCX1018,63arrow-0,13% 18:05
BEL-203968,67arrow0,08% 18:05
FTSE 1007263,90arrow-0,11% 17:35
CAC-405267,29arrow0,49% 18:05
SMI9134,13arrow0,42% 17:30
meer...
Meer Premium