Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Royce Tostrams
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Aandelen met de wind in de rug

23 FEB 2013 Royce Tostrams

Nu de aandelenmarkten een flinke stap terugzetten, is  het de vraag  waar de AEX heen kan. Wij denken dat het risico voor een grote daling vooralsnog beperkt is, want het patroon met hogere koersbodems blijft intact.   Maar  echt  interessant is  om te weten in welke aandelen u moet zitten en in welke niet. Daarom  wil ik deze keer mijn licht laten schijnen over een zeer bruikbare en bewezen methode om aandelen te selecteren: beleggen met de wind in de rug volgens de B.O.B-methode. Uiteraard beoordeel ik ook het lange termijn technische plaatje van de AEX-index,  waarop de schade vooralsnog beperkt is.

De belangrijkste vraag die elke belegger zich zou moeten stellen is  ‘hoe kan ik de winnaars van de verliezers onderscheiden’ .  Zo’n 20 jaar geleden heb ik een strategie hiervoor ontwikkeld. Deze strategie, de  Best of the Best methode (B.O.B-methode) genoemd, houdt in dat je altijd belegt met wind in de rug.  Er gelden slechts 2 eenvoudige uitgangspunten van deze methode:

  1. beleg nooit in een dalende trend
  2. beleg bovendien alleen in outperformers. 

Hoe kan je aandelen in een uptrend (uitgangspunt 1) makkelijk vinden? 

Door hoog te kopen en nog hoger te verkopen. Het risico, dat je ‘te hoog’ instapt blijkt in de praktijk mee te vallen, want heeft een aandeel eenmaal  ‘wind mee’, dan weet die rugwind doorgaans lang aan te houden. Met andere woorden, is een aandeel eenmaal ontdekt, dan zal het grote publiek langere tijd positief blijven. De aandelen die aan het eerste uitgangspunt voldoen, dus in een uptrend bewegen, zijn makkelijk te herkennen. Een objectieve methode is om alleen aandelen te kopen waarvan de koers boven de 200-dagenlijn staat. Op onderstaande grafiek van ASML heb ik de koopsignalen (kruisingen van de koers  boven  de 200-dagenlijn) aangegeven met groene pijlen. 

Foto: Royce Tostrams

Grafiek ASML: de groene pijlen geven de instappunten aan

Hoe kan je  de ‘outperformers’  (uitgangspunt 2) vinden? 

Hiervoor is de B.O.B.-lijn ontwikkeld, dat is de blauwe lijn. De B.O.B.-lijn zet de prestaties van één aandeel af tegen de prestaties van de rest van de beurs.   Een stijgende B.O.B.-lijn geeft aan dat het aandeel in kwestie beter presteert dan andere aandelen en vice versa.  Op onderstaande  grafiek van Philips  heb ik de positieve signalen aangegeven met blauwe  pijlen.

Foto: Tostrams3

Grafiek Philips: de blauwe pijlen geven de instappunten aan

Hoe selecteer ik vervolgens de fondsen? 

Ook dit proces verloopt zeer transparant. Elk fonds dat aan beide uitgangspunten voldoet, kan aan de portefeuille toegevoegd worden. Zodra een van de twee signalen op rood springt, komt het aandeel op de watchlist, bij twee rode signalen wordt het verkocht. In principe volstaat het om slechts één  keer per maand de balans op te maken. Ik beleg al sinds jaar en dag met deze methode. Een groot voordeel van de B.O.B.-methode is dat in zwakke periodes, zoals in 2008, de portefeuille vrijwel volledig liquide is, omdat er dan geen fondsen zijn die aan de voorwaarden voldoen.

Foto: Tostrams4

Grafiek Aegon met de 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn) en de B.O.B.-lijn (blauwe doorlopende lijn)

Amsterdamse beurs (AEX-index)

De Amsterdamse beurs (AEX-index) laat sinds medio vorig jaar een patroon zien van hogere toppen en hogere bodems, een teken van koopkrachtige vraag.  De bodem van 2011 lag rond 256,36, gevolgd door twee hogere bodems in 2012 rond 281 en rond 319,75. Als  koersdoel handhaven we 374,19 (top van 18 februari 2011). Pas bij een daling onder de 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn),  deze beweegt rond 334, verdampen de opwaartse kansen voor de Amsterdamse beurs.

Foto: Tostrams1

Grafiek AEX-index laat nog steeds hogere bodems zien. Bovendien beweegt de index nog steeds boven de 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn).

Royce P.B. Tostrams (1951) is sinds eind jaren 70 betrokken bij de financiële markten. Hij werkte o.a. bij Rabo Bank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft in 1999 de TOSTRAMS Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor particuliere en professionele beleggers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
AEX519,64arrow-0,78% 18:05
AMX788,01arrow-0,67% 18:05
ASCX1000,76arrow-0,89% 18:05
BEL-203924,78arrow-0,48% 18:05
FTSE 1007323,98arrow-0,86% 17:35
CAC-405114,15arrow-0,64% 18:05
SMI8874,35arrow-0,79% 17:32
meer...
Meer Premium