Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Roy van Santen

Roy van Santen

Roy van Santen is sinds 2015 werkzaam bij LYNX. Tijdens zijn studie begon hij met handelen bij een handelshuis in Amsterdam. Daarna besloot Roy een persoonlijke plek op de beursvloer van Beursplein 5 te huren, waardoor hij dus niet alleen online actief was op de beurs, maar nu ook daadwerkelijk “fysiek op de beurs aanwezig was”. In zijn periode op Beursplein 5 heeft Roy ontzettend veel ervaring opgedaan met het handelen in aandelen, opties en futures.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Europese beurzen vieren feest na verkiezingen

16 MRT 2017 Roy van Santen

Na de recente sterke economische cijfers en de stijgende inflatie in de VS, was het rentebesluit van de Fed gisteravond slechts een formaliteit. Zoals verwacht, werd de rente met 0,25 procentpunt verhoogd.

In de aansluitende persconferentie gaf Yellen aan dat nog altijd wordt verwacht dat de rente dit jaar driemaal wordt verhoogd. Op dit moment is de rente op een bandbreedte van 0,75% tot 1% beland. Het is de hoogste stand sinds 2008.

 

Terwijl de Amerikaanse rente zowel in december als gisteren is verhoogd, is de euro/dollar koers in deze periode juist opgelopen. Dit betekent dat de Amerikaanse dollar is verzwakt ten opzichte van de euro.

 

Een beweging die je eigenlijk niet zou verwachten. In Europa heerst nog altijd een extreem laag renteklimaat, terwijl de rente in de VS steeds verder wordt verhoogd. Een hogere rente maakt de Amerikaanse dollar immers aantrekkelijker.

 

Foto: TLG

 

Een belangrijke reden hiervoor is de koersbeweging richting de renteverhoging in december. Weken voorafgaand aan het event werd de dollar al flink sterker, aangezien de markt de renteverhoging begon in te prijzen. Opvallend is het feit dat de low in de euro/dollar koers gelijk werd bereikt als de datum van de Amerikaanse renteverhoging. Gevalletje buy the rumour sell the fact?

 

Dit is mijns inziens niet de enige reden dat de euro de afgelopen drie maanden juist sterker wordt. De oplopende koers van onze munt vertelt ons dat het zwaartepunt van het extreem monetaire beleid van de ECB achter ons ligt.

 

Ook in Europa wordt het tijd om de blikken opwaarts te richten en de negatieve rentes definitief vaarwel te zeggen. Draghi liet dit vorige week tijdens de toelichting op het rentebesluit overigens al doorschemeren, iets wat ik in mijn column van vorige week heb beschreven.

 

U kunt inspelen op een stijgende Europese rente door futures te shorten op de Duitse, Franse en Italiaanse rente. De meest liquide futures zijn die op 10-jaars staatspapier. Hierbij is het volume in Duitse Bunds (GBL) verreweg het grootste, maar ook de liquiditeit in Franse (OAT) en Italiaanse (BTP) 10-jaars obligaties is hoog genoeg. Bijkomend voordeel voor Duitse obligaties is het feit dat hier ook opties voor beschikbaar zijn.

 

Foto: TLG

 

Ik ben van mening dat renteverhogingen helemaal niet slecht zijn voor het beurssentiment. Het is juist een sterk teken dat de economie een dergelijke ingreep aan kan en dat het niet langer nodig is om aan het infuus van de centrale banken te liggen.

 

Uiteraard is een renteverhoging voor bepaalde sectoren slecht nieuws. Denk bijvoorbeeld aan de vastgoedsector of aandelen als Altice die tot de nok toe zijn gefinancierd. Voor de bank- en verzekeringsaandelen is een renteverhoging juist goed nieuws.

 

Europese beleggers vieren feest na overwinning Rutte

Niet alleen de centrale banken, maar ook de Nederlandse verkiezingsuitslag geeft de koers van de euro een steun in de rug. Na de exit polls gisteren om 21:00, waaruit bleek dat de PVV het minder goed deed dan eerder werd verwacht, steeg de euro verder in waarde.

 

Het wordt gezien als een overwinning op het populisme en een vertrouwensstem voor Europa. De kans dat anti-Europese partijen later dit jaar in Duitsland en Frankrijk een gooi naar de macht doen, lijkt hiermee kleiner te worden. Een uitslag die na de Brexit en de overwinning van Trump broodnodig was voor het vertrouwen in de EU.

 

De Europese futures wijzen op winsten die tussen de 0,80% en 1% uitkomen. Hiermee zet de AEX-index de uitbraak boven de 510 punten voort en is het hard op weg richting het eerste belangrijke weerstandsniveau rond de 519 punten.

 

Let op, morgen vind de maand optie expiratie plaats, iets wat doorgaans nog wel eens voor beweging kan zorgen.

 

-S&P 500 future +0,26%

-NASDAQ future +0,28%

-Olie future + 0,92%

-Goud future - 0,65%

-AEX future + 0,81%

-DAX future + 0,92%

-Euro/dollar  + 0,01%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%
Meer Premium