Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Roy van Santen

Roy van Santen

Roy van Santen is sinds 2015 werkzaam bij LYNX. Tijdens zijn studie begon hij met handelen bij een handelshuis in Amsterdam. Daarna besloot Roy een persoonlijke plek op de beursvloer van Beursplein 5 te huren, waardoor hij dus niet alleen online actief was op de beurs, maar nu ook daadwerkelijk “fysiek op de beurs aanwezig was”. In zijn periode op Beursplein 5 heeft Roy ontzettend veel ervaring opgedaan met het handelen in aandelen, opties en futures.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zijn de Franse verkiezingen een gelopen race?

21 APR 2017 Roy van Santen

Aankomende zondag staan de Franse verkiezingen op het programma. Nadat het populisme in Nederland een halt werd toegeroepen, verdween de angst voor een eurosceptische overwinning in Frankrijk, maar is het echt al een gelopen race?

Frans populisme

De afgelopen maanden zijn de risico’s van de Franse verkiezingen uitgebreid besproken. Met name de populariteit van Le Pen was lange tijd een potentieel gevaar voor de Europese beurzen. Reden hiervoor is de ‘Frexit’ waar deze presidentskandidaat op wil aansturen.

Omdat op goksites quoteringen worden afgegeven waar echt geld op wordt ingezet, is dit doorgaans een belangrijke graadmeter voor de kanshebbers bij dergelijke events. Op deze sites komen de kandidaten Macron en Fillon uit de bus als de grootste kanshebbers.

Beide kandidaten zijn pro-Europees en dus geen enkele reden voor zorg. Dit is ook goed terug te zien in de stand van de aandelenmarkten, de AEX index noteert nog altijd boven de 510 punten. Toch dient u altijd met het onmogelijke rekening te houden en niet blind op deze sites te vertrouwen. We hebben immers bij de verkiezing van Trump en de Brexit gezien dat zij het ook bij het verkeerde eind kunnen hebben.

Gevolgen van een Frexit

Dat een Frexit desastreuze gevolgen kan hebben voor de euro en de Europese beurzen, heeft geen verdere uitleg nodig. Le Pen was maandenlang de gedoodverfde favoriet voor het presidentschap, maar de laatste weken neemt haar populariteit steeds verder af.

Het grote probleem is echter dat niet alleen de focus op Le Pen moet liggen bij de komende verkiezingen, maar ook de opkomst van de linkse Melenchon is reden voor zorg. In de afgelopen maand zijn de kansen voor deze kandidaat namelijk flink gestegen. Dit is goed te zien in onderstaande grafiek van Bloomberg.

Foto: Lynx

Dat een rappe stijging aan populariteit richting de verkiezingen gevaarlijk kan zijn, herinneren we nog van de Amerikaanse verkiezingen. Ondanks dat Melenchon op dit moment in de polls slechts de vierde kanshebber is, kan hij zomaar de stijgende lijn doorzetten en het tot de tweede ronde schoppen.

Omdat deze kandidaat ook eurosceptisch is, is hij voor de beurskoersen net zo gevaarlijk als Le Pen. Alhoewel dit dus niet in de koersen op de aandelenmarkten is terug te zien, is in de volatiliteitsindex wel degelijk meer risico ingeprijsd.

Wel degelijk risico in geprijsd

De V2TX future is gebaseerd op de verwachte beweeglijkheid van de Euro Stoxx 50 index. Omdat deze future gebaseerd is op premies van 30 daags opties, was het risico van de Franse verkiezingen ingeprijsd in de april future. Deze future is afgelopen woensdag op 25 punten geëxpireerd.

Foto: Lynx

In bovenstaand overzicht is te zien dat deze stand van 25 een stuk hoger ligt dan de volatiliteit voor komende maanden. Oftewel, met een verwachte dagelijkse beweging van 1,5% voor de komende vier weken bestaat wel degelijk een hoger risico. Een stand van boven de 20 wordt algemeen gezien als nerveus.

Kortom, hoewel de koersen op de aandelenmarkten anders doen vermoeden, prijst de markt wel degelijk extra risico in voor de komende Franse verkiezingen. Doe ermee wat u wilt, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 528.06
+ / - -0.08%
Meer Premium