Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Roy van Santen

Roy van Santen

Roy van Santen is sinds 2015 werkzaam bij LYNX. Tijdens zijn studie begon hij met handelen bij een handelshuis in Amsterdam. Daarna besloot Roy een persoonlijke plek op de beursvloer van Beursplein 5 te huren, waardoor hij dus niet alleen online actief was op de beurs, maar nu ook daadwerkelijk “fysiek op de beurs aanwezig was”. In zijn periode op Beursplein 5 heeft Roy ontzettend veel ervaring opgedaan met het handelen in aandelen, opties en futures.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Tijd rijp voor teruggang?

15 JUN 2017 Roy van Santen

De AEX-index mist de overtuiging om de stijging van de afgelopen maanden voort te zetten. Enkele pogingen om boven de weerstand van 530 punten te breken zijn reeds gestrand. Is de tijd eindelijk rijp voor een gezonde teruggang?

Zoals ik in mijn column van vorige week al beschreef, vluchten beleggers de laatste weken in veilige havens terwijl de AEX-index nog altijd goed standhoudt. Ondanks dat van een serieuze correctie nog zeker geen sprake is, verzwakt het beeld van de Amsterdamse index wel.

 

De afgelopen weken zijn meerdere pogingen ondernomen om een uitbraak boven de 530 punten te forceren. Terwijl in de eerste maanden van dit jaar nagenoeg elke poging om opwaarts uit te breken lukte, worden deze pogingen nu telkens de kop ingedrukt. Ook gisteren zorgden zwakke Amerikaanse economische cijfers ervoor dat eerder opgebouwde winsten in de AEX weer werden verspeeld.

Foto: Lynx

De rally begint aan kracht te verliezen en zolang de AEX-index niet boven de 530 punten weet te sluiten, blijft mijn blik neerwaarts gericht. Hierbij is het zaak dat de dubbele bodem rondom de 520 punten neerwaarts gebroken wordt.

 

Mijn eerste koersdoel blijft vooralsnog liggen op een koers van 513,50. Zoals bekend, wordt op dit niveau de nog openstaande gap gesloten die eind april werd gevormd. Vanaf de top van 538 punten is een daling van 25 punten niet meer dan een gezonde terugtest binnen de opgaande trend.

 

Vanaf december vorig jaar is de AEX immers bijna 100 punten opgelopen zonder enige noemenswaardige correctie. Juist dergelijke tussentijdse correcties maken een beursrally duurzaam en zorgen ervoor dat het elastiek niet te strak wordt gespannen. 

 

Belangrijke ontwikkelingen die deze correctie naar mijn mening in gang kunnen gaan zetten, zijn onder andere een verdere stijging van de euro en een zwakke olieprijs.

 

De recente zwakke Amerikaanse cijfers (lees banencijfer, CPI en tegenvallende Retail Sales), hebben het valutapaar EUR.USD naar een koers van bijna $ 1,13 gestuwd. Een sterke euro is logischerwijs slecht voor de concurrentiepositie van Europese bedrijven en normaliter dus slecht nieuws voor beurskoersen.

 

Foto: Lynx

Daarnaast weet de olieprijs maar niet te herstellen van de recente dalingen en nadat gisteren wederom een slecht cijfer over de Amerikaanse olievoorraden naar buiten kwam, noteert de prijs van het zwarte goud inmiddels onder een koers van $ 45 per vat. Het dieptepunt van dit jaar ligt op $ 44, een neerwaartse doorbraak onder dit niveau kan dus voor een verdere koersdruk zorgen in de komende dagen.

 

Tot slot is het valutapaar USD.JPY doorgaans een redelijk betrouwbare indicator om aan te geven of een neerwaartse beweging serieus moet worden genomen of niet. Ook dit valutapaar noteert rondom de laagste niveaus van 2017.

 

Kortom, voeg bovengenoemde indicatoren toe aan uw watchlist indien u kort op de bal speelt. We zullen zien of de indices na de raketlancering van de afgelopen maanden ook nog kunnen corrigeren, wat het mogelijk maakt om weer op mooie niveaus te kunnen bijkopen.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.76
+ / - -0.21%
Meer Premium