Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

Roy van Santen

Roy van Santen

Roy van Santen is sinds 2015 werkzaam bij LYNX. Tijdens zijn studie begon hij met handelen bij een handelshuis in Amsterdam. Daarna besloot Roy een persoonlijke plek op de beursvloer van Beursplein 5 te huren, waardoor hij dus niet alleen online actief was op de beurs, maar nu ook daadwerkelijk “fysiek op de beurs aanwezig was”. In zijn periode op Beursplein 5 heeft Roy ontzettend veel ervaring opgedaan met het handelen in aandelen, opties en futures.Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Centrale banken zorgen voor nieuwe feeststemming

14 JUL 2017 Roy van Santen

Wall Street stond de laatste weken in het teken van de correctie in de Nasdaq. Juist de technologie-aandelen die in de eerste maanden van dit jaar juist zo goed presteerden, werden door beleggers in de verkoop gedaan. Blijkbaar tijd voor Fed-voorzitter Yellen om in te grijpen.

Zwakte in de Nasdaq

Het is de meeste beleggers hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan dat de afgelopen weken een ware sectorrotatie plaatsvond op Wall Street. Technologie-aandelen werden in de verkoop gedaan, waardoor de tech-gedreven Nasdaq het zwaar te verduren kreeg.

Terwijl de breed samengestelde S&P 500 geen krimp gaf, hadden de Europese beurzen meer last van de uitverkoop in de technologiesector. De AEX-index zette voorlopig een bodem net boven de 506 punten, toch een correctie van ruim 30 punten vanaf de top van 538 punten.

Dat de koersdruk uit de Nasdaq kwam, was duidelijk. Toch stopte deze daling, net zoals de afgelopen 9 jaar eigenlijk al het geval is, exact waar het moest stoppen. Het belangrijke steunniveau op 5.550 punten werd opgezocht, maar niet neerwaarts gebroken.

Plunge Protection Team

Na een negen jaar lange bullmarkt lijkt het voor het ‘Plunge Protection Team’ van de Fed nog altijd niet wenselijk om een gezonde correctie op de Amerikaanse aandelenmarkten te laten plaatsvinden. Nu de belangrijke steunniveaus in zicht kwamen, werd het tijd voor Federal Reserve voorzitter Yellen tijd om in te grijpen.

Eerder deze week deed Janet een duid in het zakje door ‘dovish’ te spreken; ze ziet weinig opwaartse potentie voor de huidige Amerikaanse yield en ze is bezorgd om de nog altijd lage inflatie.

De meeste opvallende uitspraak was echter dat beleggers zich moeten opmaken voor een “nieuw normaal”. Volgens Yellen gaan we de hogere rentestanden van de afgelopen decennia voorlopig niet meer terug zien. Oftewel, centrale banken willen nog jarenlang de rente kunstmatig laag gaan houden.

In reactie op deze uitspraken daalden de rentes op zowel Amerikaanse als Europese staatsobligaties scherp. Deze waren in de afgelopen weken juist flink gestegen. Ook het belangrijkste doel van de Fed werd bereikt, de belangrijkste indices noteren weer rond all-time highs.

Kortstondige correctie

U voelt enig sarcasme in dit column terugkomen. Zelf zit ik zeker niet te wachten op een nieuwe crash, maar een kortstondige correctie is mijns inziens niet meer dan gezond. Het zorgt weer voor enige beweging op de markten en bovendien geeft het beleggers de kans om op lagere niveaus in te stappen.

De controle en het kunstmatig redden van de hoge beurskoersen voelt een beetje aan als de eerste week van de Tour de France. Saai, te gecontroleerd en bovendien voorspelbaar. Kittel heeft echter ploeggenoot Martin die het vuile werk opknapt als de bergen opdoemen. Ik ben benieuwd welke middelen centrale banken nog hebben indien we ooit weer te maken krijgen met economische tegenspoed.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Meer Premium