Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Willem Bouwman
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wat gaat de rente doen?

03 AUG 2011

De rente op staatsobligaties, met uitzondering van die van de Eurozone periferie, staat op een zeer laag niveau en op de financiële markten heerst risicoaversie. De schuldencrisis in de Eurozone periferie en de zorgen rondom de afwikkeling van het schuldplafond in VS houden op dit moment de rentemarkten stevig in hun greep. Een kortetermijnoplossing van deze problemen ligt in de handen van politici.

Daarmee wordt het maken van renteprognoses zeer moeilijk, want gedrag van politici is moeilijk te voorspellen. Zeker is dat de rente de afgelopen 25 jaar is gedaald naar ultralage niveaus. Hierdoor hebben de obligatiefondsen een ongekend lange periode de wind in de rug gehad (dalende rentes betekenen hogere obligatiekoersen) en zijn er maar weinig jaren geweest dat u geld hebt verloren op uw obligatiebeleggingsfondsen.In feite kunnen er maar drie dingen gebeuren met de rente.

1. De rente gaat stijgen als gevolg van aantrekkende economische groei, het oplopen van de inflatie, of een combinatie van deze twee.

2. De rente blijft laag door aanhoudende zorgen rondom de wereldwijde schuldenproblematiek en die in Zuid Europa in het bijzonder, naast het uitblijven van economische groei.

3. De rente daalt verder als gevolg van een verslechterende economische situatie, waardoor beleggers vluchten naar veilige havens.In het eerste geval is de kans groot dat uw obligaties en obligatiefondsen in waarde zullen dalen. Doordat de rente de afgelopen jaren steeds lager is geworden, zijn coupons op obligaties eveneens lager geworden. Hierdoor zijn obligaties rentegevoeliger geworden, omdat de gemiddelde terugverdientijd langer is geworden. Fondsen die beleggen in langer lopende obligaties zouden in dat geval zo maar eens 8% in waarde kunnen dalen bij een rentestijging van 1% in absolute zin.In het tweede geval zult u de komende tijd niet veel overhouden aan uw obligatiebeleggingen, maar is uw in obligaties belegde vermogen ‘wellicht’ waardevast. Eveneens een weinig zonnig perspectief.In het derde geval zullen fondsen weer goed kunnen presteren. Maar, zoveel zit er waarschijnlijk niet meer in het vat.De grote vraag is dan ook: wat te doen met uw obligatiebeleggingen?Een type beleggingsfonds dat in opmars is en zich goed laat combineren met een gewone obligatieportefeuille, zijn zogenaamde ‘absolute return’ obligatiefondsen. Dit zijn ‘complexe’ beleggingsfondsen die strategieën gebruiken die voorheen vaak het domein waren van hedgefunds. Traditionele obligatiefondsen hebben enkele nadelen. Zo zijn zij gebonden aan een obligatiebenchmark.

Voor Europese Staatsobligatiefondsen betekent dit bijvoorbeeld dat zij grote posities hebben in Italiaanse obligaties. Dit omdat de Italiaanse markt zwaar vertegenwoordigd is in de benchmark, zo’n 25%. Bovendien kunnen traditionele obligatiefondsen vaak maar beperkt beleggen in obligaties buiten hun benchmarkdomein. Ook mogen zij maar beperkt risico’s afdekken, of helemaal naar cash gaan.Wat als de karakteristieken van de markt veranderen en de samenstelling van de benchmark eigenlijk zeer ongunstig is? Zoals hierboven al is aangeven voor wat betreft de Europese staatsobligatiemarkt, waar bijna de helft van de benchmark bestaat uit perifere obligaties. Absolute return obligatiefondsen kennen deze nadelen niet. In de regel kunnen deze fondsen beleggen in elk type obligatie, waar dan ook ter wereld en/of gebruikmaken van allerlei complexe derivatenstructuren, speculeren op dalingen van obligatiekoersen en gebruik maken van credit default swaps (een verzekering tegen credit events – waaronder faillissement).

Een absolute return fonds heeft daarnaast als doelstelling het risico van de portefeuille sterk te laten lijken op dat van een traditioneel obligatiefonds (met een volatiliteit van ongeveer van 4% op jaarbasis). Dit doet de manager voornamelijk door kasmiddelen aan te houden en slechts met kleine bedragen uitgesproken posities in te nemen. Een ander groot voordeel van dit soort fondsen wordt al duidelijk uit hun naam, namelijk dat zij in plaats van het nastreven van een rendement boven het benchmarkrendement, een bepaald absoluut resultaat nastreven, zoals het euribor tarief + 250 basispunten.

Dit betekent dat de manager actief op zoek gaat naar een positief resultaat. En het betekent al helemaal niet dat u zal worden geconfronteerd met de mededeling dat het fonds met een negatief resultaat het goed heeft gedaan omdat de index het nog slechter heeft gedaan. Een groot voordeel van het opnemen van een absolute return obligatiefonds is dat de resultaatontwikkelingen van dit soort fondsen in de regel weinig verband houden met de resultaatontwikkelingen van normale obligatiefondsen. U diversifieert uw portefeuille en spreidt zo risico.Kleven er ook nadelen aan dergelijke fondsen? Jazeker. Het zijn in zekere zin ‘black boxen’. Het is moeilijk inzichtelijk te krijgen wat voor strategieën dergelijke fondsen volgen en welke risico’s zij werkelijk aangaan. U gaat puur voor de kwaliteit van de fondsmanager. Desondanks mag je verwachten dat deze fondsen in staat zijn om in alle drie de hier bovengenoemde rentescenario’s een positief resultaat te behalen.

Wel hebben dit soort fondsen zich nog niet bewezen in een marktomgeving met sterk oplopende rente, omdat deze zich nog niet heeft voorgedaan sinds dat dit soort fondsen naar de markt zijn gekomen. Maar in de wetenschap dat traditionele fondsen het dan ook niet geweldig zullen doen, diskwalificeren zij zich niet.Willem Bouwman is bij ABN AMRO MeesPierson werkzaam als senior obligatie specialist op de afdeling Investment Services. De informatie in deze column is geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of algemene beleggingsaanbeveling. De column geeft de mening weer van Willem Bouwman in zijn hoedanigheid als senior obligatie specialist bij ABN AMRO MeesPierson.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
AEX521,87arrow1,00% 18:05
AMX793,64arrow0,77% 18:05
ASCX1003,80arrow0,69% 18:05
BEL-203930,75arrow0,73% 18:05
FTSE 1007381,74arrow0,86% 17:35
CAC-405131,86arrow0,87% 18:05
SMI8963,83arrow0,90% 17:35
meer...
Meer Premium