Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Nederland behoort niet langer tot kern eurozone'

26 MRT 2012

Nederland behoort niet langer tot de kern van de eurozone. Dat schrijven economen van de Amerikaanse bank Citigroup in het rapport 'Netherlands - No Longer Core'.

Volgens Citigroup wordt het voor Nederland erg moeilijk om het begrotingstekort dit jaar beneden de 3% te krijgen, melden verschillende buitenlandse media. ,,Door de zwakke prestatie van de Nederlandse economie wordt het erg moeilijk voor het land om het begrotingstekort terug te dringen'', zegt Citigroup-econoom Jürgen Michels. ,,Nederland bevindt zich in een zwakkere positie dan Duitsland, Finland en Luxemburg.''

Door de Europese schuldencrisis en de bankencrisis is het voor Nederlandse huishoudens moeilijker geworden om geld te lenen. ,,En dat zorgt voor druk op de huizenprijzen en de binnenlandse vraag'', aldus het rapport.

De Nederlandse regering zal extra moeten bezuinigen om het begrotingstekort onder de 3% te krijgen. De Citigroup-economen verwachten niet dat het kabinet snel met maatregelen komt. ,,De coalitie is zijn meerderheid in het parlement kwijtgeraakt. De regering van Mark Rutte heeft nu de steun nodig van de linkse oppositie, maar die zien de extra bezuinigungen niet zitten.''

Citigroup verwacht dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 4,5% en in 2013 op 3,4%. De economen denken niet dat Nederland zijn AAA-rating verliest in de toekomst. Zij verwachten wel dat Standard & Poor´s een negatieve outlook zal geven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
Z3
Beurs AEX
+ / - %
Piepers verrotten in de grond
De hevige regenval kan rampzalige gevolgen hebben voor de aardappeloogst. DFT-VNDG ging met een...