arrow4,56%
arrow3,09%
arrow2,97%
arrow2,36%
arrow2,04%
meer...
arrow-7,28%
arrow-3,83%
arrow-3,20%
arrow-2,60%
arrow-2,29%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

'Bedrijven met beursplannen steeds vaker uit opkomende economieën'

08 DEC 2011 Edwin van der Schoot

Beursplein 5 kan zich schrap zetten voor concurrentie uit Azië en Latijns-Amerika. Dat voorspelt Martin Coenen, partner bij adviesbureau PwC. Zijn bedrijf deed onderzoek onder 400 leidinggevenden uit de internationale financiële sector. Die denken dat grote bedrijven in 2025 vooral in het Verre Oosten en Brazilië naar de beurs gaan. Het tempo van de verschuiving naar het Oosten hangt af van een aantal factoren. De onrust in de eurozone kan de ontwikkelingen versnellen.

Sjanghai, Mumbai, Sao Paolo en Hongkong steken Londen en New York in 2025 naar de kroon, voorspelt hij. „De expertise over hoe je een bedrijf naar de beurs brengt, zit in de ontwikkelde markten. Denk ook aan de juridische sector bijvoorbeeld, ook in ons land groot. Of de zakenbanken, analisten en adviseurs die zo’n hele gemeenschap vormen. De bedrijven die naar de beurs willen om geld op te halen, komen echter in toenemende mate uit de opkomende economieën.” Binnen vijftien jaar zullen de meeste bedrijven dan ook voor een notering in China kiezen.

De grote vraag is nu, volgens Coenen, of deze opkomende economieën ook een compleet financieel ecosysteem gaan ontwikkelen om beursgangen te bevorderen. Het belangrijkste daarbij is liquiditeit. Coenen: „De beurzen van New York en Londen voeren de boventoon omdat daar de meeste investeerders zitten. Ook Amsterdam heeft nog altijd een liquide markt.” Naast investeerders zijn ook juristen, accountants en een analistengemeenschap van belang.

Lees het volledige artikel in De Financiële Telegraaf van vandaag.

5.4 °C
ONO2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 457.4
+ / - +0.29%

Nu populair op DFT

Huizengekte: bang om te verkopen!
Veel mensen durven hun huis niet meer te verkopen, omdat ze door de gekte op de woningmarkt bang...