arrow-3,07%
arrow-2,81%
arrow-2,70%
arrow-2,48%
arrow-2,39%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANKO STOFFELS

Winstgroei nodig voor beleggingen in aandelen

07 DEC 2012 Ertan Basekin

AMSTERDAM - De wereldwijde aandelenmarkten maken dit jaar een flinke groei door. De stevige maatregelen van centrale banken, het herstel in de Verenigde Staten en de rust in de eurozone zorgen voor optimisme op de financiële markten en een stijging van de aandelenkoersen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office, voorziet ook volgend jaar goede kansen voor beleggers. Hoofd beleggingen William de Vijlder van BNP Paribas Investment Partners denkt daar anders over. 

Afgelopen zomer waren de vooruitzichten nog behoorlijk slecht. Het effect van de geldinjecties (LTRO’s) door de Europese Centrale Bank (ECB) had weinig effect op de Europese schuldencrisis. De Spaanse en Italiaanse rentes liepen op en macrocijfers vielen steeds vaker tegen. Veel beleggers pasten hun portefeuilles aan. Van de ruim 11% aan rendement was begin juni nog iets meer dan 2% over.

De toespraak van ECB-president Mario Draghi, waarin hij aangaf er alles aan te zullen doen om de eurozone intact te houden, en de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve (Fed) vormden het keerpunt voor de aandelenmarkten, schrijven strategen van ING Investment Office in het rapport ’Visie 2013: nieuwe wegen naar rendement’. Daardoor keerde het enthousiasme onder beleggers weer terug en de wereldwijde en Europese aandelenportefeuilles behaalden rendementen van 14 en 15%. Ook De Vijlder spreekt van een keerpunt. „De nervositeit op de financiële markten is afgenomen en dat is te danken aan de maatregelen van de centrale banken. Vooral de Fed nam agrressieve maatregelen.”

Volgens Homan blijven aandelen volgend jaar in trek. „Veilige beleggingen zoals Duitse en Nederlandse staatsobligaties leveren bijna geen rendement meer op. Wij zien daarom een verschuiving naar zowel dividendaandelen als gewone aandelen.”

Lees het hele artikel De Financiële Telegraaf van vrijdag

1.0 °C
O3
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
`Italië brengt euro in gevaar`
De spanning stijgt want de Italianen kunnen zondag voor Brexit- en Trump-achtige taferelen zorgen....