Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Bart Maat

Stop de Banken dagvaardt ABN

07 DEC 2012

Protestgroep Stop de Banken heeft vandaag ABN Amro gedagvaard. De groep sleept de staatsbank voor de rechter omdat die afgelopen zomer eenzijdig de rente-opslag verhoogde voor 6600 klanten met een zogenoemde euriborhypotheek.

Het zit de klanten van ABN Amro hoog. Het overgrote deel van de 500 donateurs (die uit een groep van 3000 ingeschreven gedupeerden komen) voor de nieuwsbrief van Stop de Banken, zijn ABN Amro-klanten.  Voor deze groep begint Stop de banken nu dus een gerechtelijke procedure.

Verhoging

Een euriborhypotheek bestaat uit het variabele driemaands euribortarief plus een aantal opslagen. Bij ABN komt bovenop het variabele tarief een opslag afhankelijk van de bijzonderheden van de lening en een voor de kosten van de bank. Die laatste opslag verhoogde ABN afgelopen zomer van 1% naar 2%.

In dezelfde week verhoogde ook grootbank ING de kostenopslag voor ene vergelijkbare hypotheek van 2,4% naar 2,75% . En eerder deed SNS dochter RegioBank hetzelfde. Volgens de banken kunnen zij hun kosten inmiddels niet meer dekken uit de kostenopslag. Vooral door hogere bedrijfskosten en hogere kosten die de banken moeten maken om zelf geld te lenen voor de hypotheken, moet de kostenopslag omhoog, stellen de banken.

Boze klanten

Direct na de aankondiging van ING en ABN Amro verenigden een groep boze klanten van de banken zich in de protestgroep Stop de Banken. Volgens de klanten hebben de banken bij het afsluiten van de hypotheken tegen hen gezegd dat de kostenopslag een vaste opslag zou zijn en niet verhoogd zou worden. Het enige variabele onderdeel zou het euribortarief zijn. De verhoging van de kostenopslag is daarom onrechtmatig, stelt Stop de Banken.

De groep ging daarom in gesprek met ING en ABN Amro en haalde in september zijn eerste succes toen ING na overleg met verschillende belanghebbende partijen besloot om de omstreden verhoging te schrappen voor alle 19.000 getroffen klanten.

Minder soepel

De gesprekken met ABN Amro daarentegen verliepen veel minder soepel, zo meldde Stop de Banken eerder. De bank ging wel aan de slag met het nazien van de betreffende polissen en besloot in oktober om de verhoging voor een groep van 700 van de 6600 klanten ook te schrappen, omdat zij volgens de bank inderdaad hadden mogen verwachten dat de opslag niet zou kunnen veranderen. Voor de rest blijft de bank erbij dat de mogelijkheid om de kostenopslag aan te passen wel in de hypotheekvoorwaarden staat. 

Die standvastigheid van de bank komt de bank nu op een rechtzaak te staan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....