arrow7,69%
arrow4,42%
arrow2,72%
arrow1,91%
arrow1,58%
meer...
arrow-13,28%
arrow-6,14%
arrow-5,53%
arrow-4,34%
arrow-4,10%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
ECB laat rente op 0,75 procent Foto: ANP
vr 07 dec 2012, 14:23

'Meerderheid ECB-bestuur voor lagere rente'

FRANKFURT (AFN) - Een meerderheid van de bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) staat open voor een renteverlaging op korte termijn. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen zou een meerderheid van de bestuurders donderdag al voorstander zijn geweest van een nieuwe renteverlaging. Omdat de ECB op dat moment ook met nieuwe, zeer sombere ramingen voor de economische groei kwam, werd die stap echter als te alarmerend gezien. De ECB hield de rente daarom ongewijzigd op het historisch lage peil van 0,75 procent. Een nieuwe renteverlaging wordt volgende maand verder besproken, aldus de ingewijden.

Uit de nieuwe ramingen van de ECB bleek donderdag dat de kans groot is dat de euro-economieën volgend jaar krimpen. In het slechtste geval worden ze gemiddeld 0,9 procent kleiner, in het beste scenario ontstaat een economische groei van slechts 0,3 procent.

Stimuleren

Een lagere rente kan helpen de economische groei te stimuleren. Als banken de lagere rente doorberekenen aan hun klanten wordt krediet goedkoper, wat een stimulans kan geven aan de uitgaven en investeringen.

ECB-president Mario Draghi gaf donderdag al aan dat er een brede discussie vooraf was gegaan aan het besluit de rente onveranderd te laten. Het rentebeleid wordt bepaald door het bestuurscomité van de centrale bank. Dat bestaat uit de zes vaste bestuurders van de bank en de presidenten van de nationale centrale banken van de 17 eurolanden.


7.3 °C
Z6
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 413.94
+ / - -0.96%

Nu populair op DFT

Dit ga je zien in de Super Bowl
De Amerikaanse Super Bowl is een van de grootste sport- en mediamomenten ter wereld. Hoeveel geld...