arrow-3,07%
arrow-2,81%
arrow-2,70%
arrow-2,48%
arrow-2,39%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble
Foto: AFP

Akkoord over bankentoezicht dichtbij

12 DEC 2012

BRUSSEL (AFN) - Een akkoord over de nieuwe Europese toezichthouder op de bankensector is dichtbij. Het compromisvoorstel dat momenteel op tafel ligt, lijkt op instemming van de lidstaten te kunnen rekenen. Ook Duitsland en Frankrijk, die op dit punt lijnrecht tegenover elkaar stonden, zouden ermee instemmen, zo is in Brussel vernomen.

Later woensdagmiddag komen de ministers van Financiën van de 27 EU-landen bijeen in Brussel om tot definitieve overeenstemming te komen. De bewindslieden willen voor 1 januari de regels en voorwaarden van de Europese toezichthouder geregeld hebben. In de loop van volgend jaar zou dan de toezichthouder actief worden.

Volgens bronnen komen zeker de banken die zijn gered door Europa, onder toezicht te staan. Dat geldt daarnaast ook voor banken met meer dan 30 miljard euro op de balans en financiële concerns die in minimaal drie eurolanden actief zijn.

Systeembanken

Toezicht gaat er ook komen voor banken die zo groot zijn dat ze een vijfde van de economie van hun land op de balans hebben. Bovendien moeten de eurolanden elk minimaal twee banken onder toezicht laten stellen van de nieuwe Europese waakhond.

Berlijn wilde dat de toezichthouder voor banken alleen de hele grote zogeheten systeembanken onder zijn hoede zou nemen, terwijl Parijs het liefst alle banken in de eurolanden onder controle zag. Critici wijzen er echter op dat uit de omvang van een bank niet is af te leiden hoe schadelijk die zou kunnen zijn voor de economie.

 

1.6 °C
NNO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%

Nu populair op DFT

`Italië brengt euro in gevaar`
De spanning stijgt want de Italianen kunnen zondag voor Brexit- en Trump-achtige taferelen zorgen....