Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Europese begrotingen 2012 en 2013 rond

12 DEC 2012

STRAATSBURG (AFN) - De Europese begroting voor 2013 groeit met bijna 3 procent in vergelijking met 2012 tot bijna 133 miljard euro. En om het gat van 9 miljard euro in de lopende begroting te dichten, leggen de Europese lidstaten alvast 6 miljard op tafel.

Het Europees Parlement in Straatsburg ging woensdag akkoord met deze compromissen die na veel getouwtrek met de EU-landen waren bereikt. Het is de bedoeling dat volgend jaar een oplossing wordt gevonden voor het resterende tekort over 2012.

De lidstaten wilden voor 2013 veel minder Europese uitgaven dan het parlement en de Europese Commissie. Brussel had voor volgend jaar het liefst een verhoging van het budget met 6,8 procent gezien.

Niet voldoende

Europees Commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) vreest dat het budget voor volgend jaar niet voldoende zal zijn om alle rekeningen te kunnen betalen. Doordat er 5 miljard is afgehaald, zal de druk op de begroting 2013 enorm zijn, aldus de commissaris in een reactie.

Volgens hem bestaat er een ernstig risico dat er al voor oktober volgend jaar geen geld meer is. Vorig jaar was de kas voor de betalingen leeg in november, dit jaar in oktober, in 2013 mogelijk nog eerder, aldus Lewandowski.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%

Nu populair op DFT

Welke bijbaan kiest de student?
Een horeca-baantje of een eigen bedrijf? DFT vroeg eerstejaarsstudenten op welke manier zij het...