arrow-4,29%
arrow-3,57%
arrow-3,46%
arrow-3,27%
arrow-2,66%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: BLOOMBERG NEWS
wo 12 dec 2012, 18:30

Nieuwe opkoopactie Fed, rente ongewijzigd

van onze redactie

Fed-president Ben Bernanke gaat maandelijks $45 miljard aan langlopende Amerikaanse  overheidsobligaties opkopen, om de economie te stimuleren. Dat bleek uit een schriftelijke toelichting (zie bijlage) op de beleidsvergadering van de Fed.  Het belangrijkste rentetarief blijft ongewijzigd op het extreem lage niveau van 0% tot 0,25% zo lang de werkloosheid boven 6,5% van de beroepsbevolking staat.

Vorig jaar september maakte de Fed bekend voor een bedrag van $400 miljard kortlopende Amerikaanse staatsleningen werden verkocht en langlopend schatkistpapier teruggekocht om zo de lange rente op de kapitaalmarkt te drukken en de economie uit het slop te trekken. Deze actie werd bekend onder de naam ’Operation Twist’ vernoemd naar een soortgelijk programma in 1961.  Op 20 juni 2012 deed de Fed er nog een schepje boven op door een additionele stimulering met $267 miljard tot het einde van dit jaar.

Dit nieuwe programma gaat lopen naast de bestaande steunoperatie waarbij de Fed maandelijks voor $40 miljard aan hypotheekleningen opkoopt. De nieuwste steunplannen van de Fed vervangen de zogenoemde 'Operation Twist', die eind dit jaar afloopt. Met al die maatregelen wil de Fed de rentes drukken en zo de economie stimuleren.

Marey ging er al van uit dat Bernanke een ’monetary cliff’ voor de economie wil voorkomen en daarom vanavond een verlenging van het aankoopprogramma van langlopende staatsobligaties heeft gemeld die begin 2013 van start gaat. 

De Fed gaat dus voor onbepaalde tijd maandelijks ongesteriliseerd circa $45 miljard langlopende overheidsobligaties gaat inkopen om de Amerikaanse economie een extra steuntje in de rug te geven in reactie op de dreigende 'fiscal cliff' in de VS.  

 

 

 

  


2.8 °C
Z2
 
files 184
94 km.
Beurs AEX
AEX 485.73
+ / - -0.13%

Nu populair op DFT

´Enorm mooie stijging op beurs´
Na de 413e verjaardag op de beurs dinsdag, werd het feest niet doorgezet met een stijgende koers,...