Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,41%
arrow-1,38%
arrow-1,37%
arrow-1,22%
arrow-1,21%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: BLOOMBERG NEWS

Nieuwe opkoopactie Fed, rente ongewijzigd

12 DEC 2012

Fed-president Ben Bernanke gaat maandelijks $45 miljard aan langlopende Amerikaanse  overheidsobligaties opkopen, om de economie te stimuleren. Dat bleek uit een schriftelijke toelichting (zie bijlage) op de beleidsvergadering van de Fed.  Het belangrijkste rentetarief blijft ongewijzigd op het extreem lage niveau van 0% tot 0,25% zo lang de werkloosheid boven 6,5% van de beroepsbevolking staat.

Vorig jaar september maakte de Fed bekend voor een bedrag van $400 miljard kortlopende Amerikaanse staatsleningen werden verkocht en langlopend schatkistpapier teruggekocht om zo de lange rente op de kapitaalmarkt te drukken en de economie uit het slop te trekken. Deze actie werd bekend onder de naam ’Operation Twist’ vernoemd naar een soortgelijk programma in 1961.  Op 20 juni 2012 deed de Fed er nog een schepje boven op door een additionele stimulering met $267 miljard tot het einde van dit jaar.

Dit nieuwe programma gaat lopen naast de bestaande steunoperatie waarbij de Fed maandelijks voor $40 miljard aan hypotheekleningen opkoopt. De nieuwste steunplannen van de Fed vervangen de zogenoemde 'Operation Twist', die eind dit jaar afloopt. Met al die maatregelen wil de Fed de rentes drukken en zo de economie stimuleren.

Marey ging er al van uit dat Bernanke een ’monetary cliff’ voor de economie wil voorkomen en daarom vanavond een verlenging van het aankoopprogramma van langlopende staatsobligaties heeft gemeld die begin 2013 van start gaat. 

De Fed gaat dus voor onbepaalde tijd maandelijks ongesteriliseerd circa $45 miljard langlopende overheidsobligaties gaat inkopen om de Amerikaanse economie een extra steuntje in de rug te geven in reactie op de dreigende 'fiscal cliff' in de VS.  

 

 

 

  

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.67
+ / - +0.17%
Rijk worden door niet te paffen
Almeerse sigarenboer timmert met beleggingsconcept aan de weg. DFT VNDG sprak met Olav Meijer,...