Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Jan Sijbrand
Jan Sijbrand
Foto: MARCEL ANTONISSE

’Italianen en Ieren gaan onze banken checken’

16 JAN 2013 Ronald van Gessel en Jarco de Swart

Het Europese bankentoezicht dat per maart 2014 van start gaat, betekent dat de landen van de eurozone veel meer bij elkaar in de keuken gaan kijken. Zo zullen bijvoorbeeld Italiaanse of Ierse toezichthouders bij onze banken in de boeken gaan neuzen en omgekeerd. De grote Nederlandse banken opereren al internationaal, voor hen past de nieuwe vorm van toezicht door de Europese Centrale Bank dan ook prima.

Dat zegt Jan Sijbrand, de DNB-directeur die verantwoordelijk is voor het toezicht op de Nederlandse handelsbanken. Hij is niet bang dat hierdoor vitale informatie over onze banken naar het buitenland weglekt. „Overal in Europa zijn medewerkers van centrale banken gewend aan dezelfde geheimhoudingsplichten. Iedereen weet hoe gevoelig die informatie ligt. Alle centrale banken gaan daar op dezelfde manier mee om.”

Het uitwisselen van toezichtmedewerkers is eerder een manier om bemoeienissen van de politiek te ondervangen, weet Sijbrand. „We horen dat er nog steeds landen zijn waar de politiek invloed heeft op dat proces en dat vertroebelt het beeld. Dat is een veel gehoorde zorg van collega-toezichthouders. We zien dat de politiek daar zwakke banken de hand nog boven het hoofd houdt”, zegt Sijbrand, zonder de namen van landen te noemen.

De ECB in Frankfurt krijgt hooguit 200 tot 250 mensen erbij om de Europese toezichtstaak te gaan uitvoeren, dat is natuurlijk niet genoeg om negentig grote banken in de gaten te kunnen houden en in te springen als er problemen zijn bij enkele van de 4000 kleinere.

Lees het volledige artikel in de digitale Telegraaf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%
Verbod UberPop maakt niets uit
De rechter verbiedt de omstreden app UberPop. DFT VNDG vroeg in Haarlem wat taxichauffeurs hiervan...