Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,66%
arrow-1,46%
arrow-1,42%
arrow-1,40%
arrow-1,26%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Crisis ondermijnde draagvlak voor HFC

06 FEB 2013

AMSTERDAM (AFN) - Het doek valt voor Holland Financial Centre (HFC). Het draagvlak voor de lobbyorganisatie waarin overheid en bedrijfsleven samen aan tafel zaten om Nederland als financieel centrum steviger op de kaart te zetten, is door 5 jaar crisis in de financiële sector weggeslagen.

Toen HFC in juli 2007 aan zijn werk begon, rommelde het al op de Amerikaanse huizenmarkt. De problemen met opgeknipte en herverpakte hypotheken die bankbestuurders in de Verenigde Staten grijze haren bezorgden, zouden echter aan Europa voorbij gaan, was de algemene verwachting.

Het tegendeel bleek waar. Fortis verslikte zich in de overname van onderdelen van ABN Amro en bleek door de inmiddels vol op stoom gekomen kredietcrisis niet meer in staat zijn problemen zelf op te lossen. De Nederlandse delen van het bedrijf werden in oktober 2008 genationaliseerd.

Overheidsfinanciën

Ook andere financiële instellingen redden het niet zonder hulp. ING, SNS Reaal en Aegon kregen staatssteun. Ook moest de overheid de branche ondersteunen door voor vele miljarden euro's garant te staan voor leningen. De jarenlang gekoesterde, grote financiële sector bleek ook grote risico's met zich mee te brengen voor de overheidsfinanciën.

Daarnaast heeft de crisis de innige banden blootgelegd tussen toezichthouders en de banken die zij moesten controleren. Veel hervormingsmaatregelen voor de financiële sector zijn erop gericht meer afstand te creëren. Een organisatie als HFC, waarin bankbestuurders en toezichthouders samen aan de bestuurstafel zitten, past daar niet meer bij.

Stroomversnelling

De noodgedwongen nationalisatie van SNS Reaal bracht de zaken in een stroomversnelling. Ook al doordat de zondag afgetreden HFC-voorzitter Sjoerd van Keulen oud-topman is van SNS Reaal en als een van hoofdverantwoordelijken wordt gezien voor de problemen van dat bedrijf.

HFC houdt in zijn huidige vorm op te bestaan. Het bestuur gaf woensdag aan dat nader overleg tussen de deelnemers moet uitwijzen welke activiteiten kunnen worden doorgezet en in welke structuur dat kan gebeuren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%

Nu populair op DFT

Piepers verrotten in de grond
De hevige regenval kan rampzalige gevolgen hebben voor de aardappeloogst. DFT-VNDG ging met een...