Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Fitch verlaagt ook vooruitzichten banken

06 FEB 2013

LONDEN (AFN) - Fitch handhaaft zijn ratings voor ING, ABN Amro en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), maar verlaagt de vooruitzichten van stabiel naar negatief. Dat maakte de kredietbeoordelaar woensdag bekend.

De wijziging volgt op de dinsdag naar beneden bijgestelde vooruitzichten voor de Nederlandse economie, aangezien de drie genoemde banken geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van de staat. Fitch is onder meer pessimistischer over de huizenmarkt. De nationalisatie van SNS Reaal vorige week heeft de problemen waarmee de bankensector kampt volgens Fitch nog maar eens onderstreept.

ING heeft bij Fitch een A-rating, ING Bank en ABN Amro een A+ en BNG een AAA-rating.

Turbulentie

Fitch denkt dat de bereidheid van de Nederlandse staat om de zogenoemde systeembanken te steunen momenteel nog steeds groot is, gezien de aanhoudende crisis in de eurozone en de turbulentie op de financiële markten.

,,Er is echter een duidelijke politieke intentie binnen de Europese Unie om uiteindelijk de impliciete staatssteun aan banken te verminderen'', aldus de kredietbeoordelaar. Hierdoor verslechteren de vooruitzichten voor banken op de middellange termijn. Aangezien ze ondertussen bezig zijn met het versterken van hun balans, hoeft dit niet te leiden tot een lagere beoordeling.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.82
+ / - +0.99%
Oh nee, de hypotheekrente daalt
De hypotheekrente gaat dit najaar verder omlaag. Met het einde van de zomervakantie in zicht zullen...