arrow8,58%
arrow7,73%
arrow7,43%
arrow5,01%
arrow4,78%
meer...
arrow-4,74%
arrow-2,29%
arrow-1,96%
arrow-1,54%
arrow-1,53%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANP
wo 06 feb 2013, 16:27

Oliewinning Falklandeilanden blijft twistpunt

LONDEN (AFN) - De Argentijnse regering zal juridische stappen blijven ondernemen tegen energiebedrijven die werken in de wateren rond de betwiste Falkland-eilanden. Dat heeft de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Hector Timerman, woensdag gezegd op een conferentie in Londen. Zowel Argentinië als Groot-Brittannië claimt zeggenschap over die eilanden.

Vorig jaar stapte de regering van president Cristina Fernández de Kirchner naar de rechter om oliewinning in het gebied door Britse bedrijven te voorkomen. Ook banken die oliebedrijven adviseren, zijn onder vuur genomen door de regering in Buenos Aires. Volgens de Argentijnse overheid plunderen die bedrijven de grondstofvoorraden van Argentinië. De Falkland-eilanden worden door Argentinië Islas Malvinas genoemd.

In 1982 vochten de twee landen een oorlog om de eilanden uit, nadat de militaire junta in het Zuid-Amerikaanse land de archipel had bezet. De Britten brachten de Argentijnen een zware nederlaag toe. Volgende maand wordt een referendum gehouden onder de bevolking van de Falkland-eilanden over de vraag of ze deel willen blijven van Groot-Brittannië.


4.6 °C
NNW3
 
files 129
75 km.
Beurs AEX
AEX 482.47
+ / - +0.82%

Nu populair op DFT

Slappe Rutte laat Fransen lopen
Columnist Martin Visser vindt het onbegrijpelijk dat premier Mark Rutte en minister Jeroen...