Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Stakingen bij Iberia vlak voor Kerstmis
Foto: ANP

Bonden dreigen weer met staking bij Iberia

06 FEB 2013

MADRID (AFN) - Werknemers van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia dreigen opnieuw te gaan staken uit protest tegen plannen van moederbedrijf IAG om duizenden banen te schrappen. Dat hebben de vakbonden woensdag aangekondigd.

Het personeel van Iberia legt volgens de bonden de komende weken op in totaal 15 dagen het werk neer. De stakingen zijn verdeeld in drie etappes, van 18 tot en met 22 februari, van 4 tot en met 8 maart en van 18 tot en met 22 maart.

IAG wil 4500 banen schrappen bij zijn zwaar verlieslatende Spaanse werkmaatschappij, bijna een kwart van het totaal. Ook vraagt het luchtvaartbedrijf het personeel om loon in te leveren. Als de bonden dwarsliggen, komen nog meer banen op de tocht te staan, waarschuwde IAG in november.

Voorlopig akkoord

Vlak voor de kerstdagen dreigde ook al een staking, maar die werd afgeblazen nadat een voorlopig akkoord was bereikt. De onderhandelingen tussen het bedrijf en de bonden zijn echter weer vastgelopen.

Iberia ligt al langer overhoop met de eigen werknemers. Plannen van het bedrijf om een eigen prijsvechter op te zetten, leidden vorig jaar al tot stakingen door piloten, stewardessen en grondmedewerkers, die vreesden dat hun arbeidsvoorwaarden daaronder zouden lijden.

Moederbedrijf IAG, waartoe ook British Airways behoort, besloot in november tot drastischer maatregelen om de aanhoudende verliezen bij Iberia te stoppen. De voorgenomen inkrimping moet de resultaten in 3 jaar tijd met minstens 600 miljoen euro verbeteren

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - 0.0%

Nu populair op DFT

Rijk worden door niet te paffen
Almeerse sigarenboer timmert met beleggingsconcept aan de weg. DFT VNDG sprak met Olav Meijer,...