Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,66%
arrow-1,46%
arrow-1,42%
arrow-1,40%
arrow-1,26%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

'Ierland gaat Anglo Irish Bank liquideren'

06 FEB 2013

DUBLIN (AFN) - De Ierse overheid is van plan de genationaliseerde Anglo Irish Bank te liquideren en advies- en accountantsbureau KPMG als uitvoerder van die liquidatie te benoemen. Dat meldden bronnen rond de zaak woensdag.

De Ierse minister van Financiën Michael Noonan zou nog woensdagavond de plannen in het Ierse parlement willen aankondigen. De liquidatie moet volgens de ingewijden nog wel worden goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. De bezittingen van Anglo Irish zouden dan worden ondergebracht in de zogenoemde bad bank, die Ierland heeft opgezet om slechte bankleningen te beheren. Ook zal een transactie met de Ierse centrale bank plaatsvinden, waarbij onderpand dat werd gebruikt voor de redding van de bank zal worden omgeruild voor Ierse staatsleningen.

Anglo Irish Bank moest in 2008 door de Ierse overheid met 28 miljard euro worden gered, nadat de ineenstorting van de Ierse huizenmarkt de financiële sector op de rand van de afgrond had gezet. De bank verstrekte in de jaren voor de crisis op grote schaal kredieten aan de vastgoedsector en stond daarmee aan de basis van de zeepbel die op die markt werd gecreëerd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Baanverlies IJmuiden onvermijdelijk
DFT-verslaggever Wouter van Bergen over de fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp.