Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANP
wo 06 feb 2013, 20:18

'Ierland gaat Anglo Irish Bank liquideren'

DUBLIN (AFN) - De Ierse overheid is van plan de genationaliseerde Anglo Irish Bank te liquideren en advies- en accountantsbureau KPMG als uitvoerder van die liquidatie te benoemen. Dat meldden bronnen rond de zaak woensdag.

De Ierse minister van Financiën Michael Noonan zou nog woensdagavond de plannen in het Ierse parlement willen aankondigen. De liquidatie moet volgens de ingewijden nog wel worden goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. De bezittingen van Anglo Irish zouden dan worden ondergebracht in de zogenoemde bad bank, die Ierland heeft opgezet om slechte bankleningen te beheren. Ook zal een transactie met de Ierse centrale bank plaatsvinden, waarbij onderpand dat werd gebruikt voor de redding van de bank zal worden omgeruild voor Ierse staatsleningen.

Anglo Irish Bank moest in 2008 door de Ierse overheid met 28 miljard euro worden gered, nadat de ineenstorting van de Ierse huizenmarkt de financiële sector op de rand van de afgrond had gezet. De bank verstrekte in de jaren voor de crisis op grote schaal kredieten aan de vastgoedsector en stond daarmee aan de basis van de zeepbel die op die markt werd gecreëerd.


10.8 °C
ZZW3
 
files 216
147 km.
Beurs AEX
AEX 504.01
+ / - +0.2%

Nu populair op DFT

Airbnb meestal verboden
Wil je je huis verhuren via Airbnb? Let dan goed op, want het mag vaker niet dan wel. Advocaat...