Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: BLOOMBERG

Italiaanse rente schiet omhoog

26 FEB 2013

ROME (AFN) - De rente op Italiaanse staatsobligaties is dinsdagochtend fors gestegen. Beleggers vrezen de economische gevolgen van de politieke impasse die in Italië dreigt te ontstaan na de verkiezingen van de afgelopen dagen.

De politieke impasse in Italië steekt het vuur van de eurocrisis weer aan:


Verstuur

De rente op 10-jarige Italiaanse obligaties klom dinsdag in de ochtendhandel van 4,5 procent naar 4,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds begin december vorig jaar.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en geeft aan dat het vertrouwen van beleggers in de betreffende leningen afneemt. Het toenemende wantrouwen hangt samen met de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen, die geen van de mogelijke coalities een werkbare meerderheid heeft opgeleverd. Dit voedt de onzekerheid over de economische toekomst van het Zuid-Europese land.

Hervormingen

Afgelopen jaar wist interim-premier Mario Monti een groot deel van die onzekerheid weg te nemen met economische hervormingen en omvangrijke bezuinigingen. Daardoor daalde de rente op Italiaanse obligaties fors ten opzichte van de piek van ruim 7,2 procent die eind november 2011 in de laatste dagen van het regime van Silvio Berlusconi werd bereikt.

Beleggers zochten hun toevlucht dinsdag als vanouds in obligaties van de sterker geachte eurolanden. De rente op Duitse 10-jaarsobligaties zakte daardoor van 1,56 naar 1,48 procent. De vergelijkbare Nederlandse rente ging van 1,78 naar 1,72 procent. Het rendement op Spaanse obligaties steeg van 5,15 naar 5,25 procent.

De oplopende renteverschillen tussen noordelijke en zuidelijke obligaties zorgen ook voor onrust in Spanje. De Spaanse minister van van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia-Margallo liet dinsdag weten ,,extreem bezorgd'' te zijn over de gevolgen van de Italiaanse verkiezingen voor de rest van de eurozone. ,,Dit is in een sprong in het duister die niets goeds belooft voor Italië of voor Europa'', stelde hij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Oh nee, de hypotheekrente daalt
De hypotheekrente gaat dit najaar verder omlaag. Met het einde van de zomervakantie in zicht zullen...