Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Daghandelaar Rob Kamsteeg bij GETS
Daghandelaar Rob Kamsteeg bij GETS
Foto: GETS

Discipline eerste vereiste bij daghandel

26 FEB 2013 Johan Wiering

Evenals casinobezoekers verliezen de meeste daghandelaren geld. Zij kunnen het lot echter wel degelijk een handje helpen door goed voorbereid en vooral gedisciplineerd te werk te gaan. En dat betekent onder meer tijdig verlies nemen om erger te voorkomen, zo benadrukken diverse deskundigen.

Wie als daghandelaar aan de slag wil gaan, moet zich er volgens Michael Lippa allereerst van doordringen dat de risico’s groot zijn. „Mede omdat er vaak met een hefboom wordt gewerkt”, zo benadrukt de directeur van IG, een vooraanstaande aanbieder van CFD’s. Hij adviseert daarom altijd eerst droog te zwemmen, wat tegenwoordig gemakkelijk kan dankzij de demoversies waarvan nieuwe klanten gebruik kunnen maken. ,,Dan leren handelaren hoe het platform werkt en hoe ze de risico’s kunnen beperken door onder meer met een stop-loss te werken (indien de koers onder of boven een bepaald niveau komt, wordt de positie direct gesloten en het verlies dus afgekapt, red.)”

Discipline is hierbij volgens hem van essentieel belang. Dus het nakomen van afspraken die je als daghandelaar met jezelf bent aangegaan. Chris Boon, coach bij Dutch Investor Team, kan zich hier volledig in vinden.

Essentieel is voorts dat het mogelijke rendement gunstig afsteekt bij het te lopen risico, zo legt Boon uit. „Bij het aangaan van de transactie leg ik al vast bij welk koersniveau in mijn verlies pak. De winst laat ik door de markt bepalen. Dus ik laat mijn winst doorlopen, zolang de koers van de positie zich in de goede richting voortbeweegt."

Goed risicomanagement houdt volgens hem ook in dat je als handelaar bepaalt hoeveel risico je bereid bent met een bepaalde transactie te lopen. Velen zien 1 tot 2% als het maximale en stemmen daar ook hier stoploss op af. Enkele missers achter elkaar zijn dan nog goed te behappen.

De meeste daghandelaren laten zich leiden door technische analyse. Wel heerst er verdeeldheid hoe ver ze daarin moeten gaan. Sommigen kopen puur omdat een weerstandsniveau is doorschreden. Of verkopen, uitsluitend omdat een steun is doorbroken. Anderen gebruiken geavanceerdere technieken, zoals indicatoren en koerspatronen.

Boon pleit zelf voor een niet al te complex handelssysteem. En geeft handelaren het dringende advies om een logboek bij te houden. „Hierin worden alle transacties vastgelegd met de redenen waarom deze zijn aangegaan. Zo kan je achteraf zien of je je goed aan je systeem hield. Velen zijn namelijk geneigd het systeem na enkele tegenvallers aan te passen, maar misschien hebben deze een andere oorzaak."

Zaterdag verschijnt een groot artikel over daghandel in De Financiële Telegraaf. Wilt u uw ervaring als daghandelaar met ons delen en eventueel met uw foto in de krant, mail dan naar redactie@dft.nl.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%

Nu populair op DFT