arrow-1,73%
arrow-1,64%
arrow-1,31%
arrow-1,21%
arrow-1,16%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: TMG

Flexwerkers richting ’putje’ arbeidsmarkt

27 FEB 2013 JURRY BRAND

Dat een baan voor het leven een schaars goed wordt, was bekend. En dat er – zeker nu – geen vaste contracten meer worden rondgestrooid, is ook helder. Maar de flexwerker dreigt steeds meer het ’afvoerputje’ van de arbeidsmarkt te worden, vinden vakbonden en marktkenners. En al is het allemaal binnen de grenzen van de wet, de werkomstandigheden komen onder druk te staan. „Op deze manier ben je niet meer bezig met het opvangen van ’piek en ziek’, maar wil je gewoon zo weinig mogelijk betalen.”

Een Duitse undercoverwerker van tv-zender ZDF nam vorig jaar eens een kijkje bij een Duits distributiecentrum van online kledingverkoper Zalando. De werkomstandigheden waren niet echt om over naar huis te schrijven. Werknemers moesten 7,5 uur per dag staan, want een stoel neerzetten was verboden. Daarnaast bestond het toiletgedeelte uit een soortement container midden in de hal.

En werknemers kregen €7,01 per uur. Ook uitten vakbonden in Duitsland en Groot-Brittannië onlangs hun zorgen over de werkomstandigheden in de distributiecentra van webwinkel Amazon. De banen in de centra waren op zijn zachtst gezegd ’niet erg duurzaam’. Bovendien hebben werknemers krappe pauzes en praten met elkaar wordt niet op prijs gesteld, luidde de klacht.

Amazon kon gisteren niet tijdig reageren op vragen. Een woordvoerster van Zalando laat weten dat er intussen hard is gewerkt om de omstandigheden te verbeteren. Zo worden vaste en tijdelijke krachten nu gelijk betaald – het uurloon is op €8,53 gezet, aldus de woordvoerster – zijn de sanitaire voorzieningen uitgebreid en is er gratis mineraalwater beschikbaar.

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.

16.0 °C
N5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 449.38
+ / - -0.35%
`Beter beschermd bij erfenis`

Wie een erfenis krijgt kan ook met onverwachte schulden te maken krijgen. Wat kun je daar als...