Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG

Flexwerkers richting ’putje’ arbeidsmarkt

27 FEB 2013 JURRY BRAND

Dat een baan voor het leven een schaars goed wordt, was bekend. En dat er – zeker nu – geen vaste contracten meer worden rondgestrooid, is ook helder. Maar de flexwerker dreigt steeds meer het ’afvoerputje’ van de arbeidsmarkt te worden, vinden vakbonden en marktkenners. En al is het allemaal binnen de grenzen van de wet, de werkomstandigheden komen onder druk te staan. „Op deze manier ben je niet meer bezig met het opvangen van ’piek en ziek’, maar wil je gewoon zo weinig mogelijk betalen.”

Een Duitse undercoverwerker van tv-zender ZDF nam vorig jaar eens een kijkje bij een Duits distributiecentrum van online kledingverkoper Zalando. De werkomstandigheden waren niet echt om over naar huis te schrijven. Werknemers moesten 7,5 uur per dag staan, want een stoel neerzetten was verboden. Daarnaast bestond het toiletgedeelte uit een soortement container midden in de hal.

En werknemers kregen €7,01 per uur. Ook uitten vakbonden in Duitsland en Groot-Brittannië onlangs hun zorgen over de werkomstandigheden in de distributiecentra van webwinkel Amazon. De banen in de centra waren op zijn zachtst gezegd ’niet erg duurzaam’. Bovendien hebben werknemers krappe pauzes en praten met elkaar wordt niet op prijs gesteld, luidde de klacht.

Amazon kon gisteren niet tijdig reageren op vragen. Een woordvoerster van Zalando laat weten dat er intussen hard is gewerkt om de omstandigheden te verbeteren. Zo worden vaste en tijdelijke krachten nu gelijk betaald – het uurloon is op €8,53 gezet, aldus de woordvoerster – zijn de sanitaire voorzieningen uitgebreid en is er gratis mineraalwater beschikbaar.

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.82
+ / - +0.99%
Oh nee, de hypotheekrente daalt
De hypotheekrente gaat dit najaar verder omlaag. Met het einde van de zomervakantie in zicht zullen...