Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Moeilijke marktomstandigheden voor Kendrion
Foto: ANP

Omzet Kendrion zakte 1 op 1 met Duitse economie

27 FEB 2013 Dorinde Meuzelaar

De dip in de omzet van Kendrion in december kwam ’bijna 1 op 1’ overeen met het inzakken van de Duitse economie, waar Kendrion bijna de helft van de omzet vandaan haalt. Dat zei topman Piet Veenema in een toelichting op de jaarcijfers. Die werden door beleggers niet enthousiast ontvangen, het aandeel zakte 3,9%. De schrik zat er vooral in vanwege de lage omzetgroei in het vierde kwartaal. Die bleef steken op 1%, waar de slechte decembermaand debet aan was.

"Veel van onze klanten stopten in december met produceren, dus wij ook," lichte topman Piet Veenema toe. Hij noemde de decembermaand een uitzondering. "In december 2011 moesten we mensen nog terughalen van vakantie, maar afgelopen jaar deed de industrie de deuren dicht." De nettowinst van de maker van elektromagnetische componenten kwam in het vierde kwartaal uit op €3,3 miljoen, over het hele jaar was de nettowinst €18 miljoen.

Dat de economie van onze Oosterburen inmiddels weer aantrekt, betekent echter niet automatisch dat Kendrion ook weer in de lift zit. Veenema: "De onzekerheid is groot." Hij wil dan ook nog geen prognose geven over het komend jaar, of aangeven hoe lang hij denkt dat de ’moeilijke marktomstandigheden’ nog aanhouden. "Er spelen te veel factoren om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen, de volatiliteit is te groot. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de uitslag van de Italiaanse verkiezingen doorwerkt in financiële markten wereldwijd."

Vooral de vooruitzichten in de automobielindustrie laten zich lastig voorspellen, met name in Europa. "In Frankrijk behalen we gelukkig maar een klein deel van onze omzet. In Duitsland hebben we zakelijke klanten als Daimler en Volkswagen, die presteren wel goed."

Voor de VS verwacht Veenema wel dat de sector aantrekt. "Daar hebben we in 2011 FAS Controls overgenomen. De omzet hiervan ligt nu rond de $35 miljoen, maar dat moet de komende 1 à 2 jaar gaan verdubbelen." Ook op industrieel gebied verwacht Kendrion een substantiële groei in de VS. Ook de verwachtingen voor projecten in Tsjechië, Mexico en Brazilië zijn hooggespannen.

Over India en China, landen waar Kendrion de activiteiten uitbouwt, is Veenema voorzichtiger. "In India zijn we nog heel klein, met een omzet van €5 a 6 miljoen. "Daar willen we eerst onze projecten uitbouwen en het land en de cultuur leren kennen, voordat we overnames gaan doen."

Of er andere overnames in de pijplijn zitten, wil Veenema nog niet zeggen. Wel is de overnamekas inmiddels aangegroeid tot een bedrag van €80 miljoen.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%

Nu populair op DFT

Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....