Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-10,77%
arrow-9,08%
arrow-4,56%
arrow-3,36%
arrow-2,87%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Inkomens dalen het hardst in meer dan 30 jaar

29 MRT 2013

DEN HAAG (AFN) - De inkomens van Nederlandse huishoudens zijn vorig jaar met gemiddeld 3,2 procent gedaald, de sterkste afname in meer dan 30 jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

De daling is het gevolg van de afgenomen werkgelegenheid, hogere belastingen en premies, en de opgelopen inflatie. Deze lag met 2,5 procent ruimschoots boven de gemiddelde stijging van de cao-lonen met 1,6 procent. Door de inkomensdaling zijn de consumptieve bestedingen van huishoudens vorig jaar met 1,4 procent gekrompen.

De inkomens zijn vorig jaar voor het vijfde jaar op rij gedaald.

Onder druk

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen voorziet dat ook dit jaar de inkomens en bestedingsruimte van consumenten onder druk blijven staan. ,,De tekenen zijn niet goed. Ook in 2013 heeft de consument te maken met lastenverzwaringen, afnemende werkgelegenheid en een hogere inflatie. De huidige situatie is niet anders dan vorig jaar'', zegt de econoom.

Opvallend is dat de hypothecaire schuld in 2012 met slechts 0,1 procent is toegenomen. In de jaren 1994-2007 groeide de hypotheekschuld nog met gemiddeld 12 procent per jaar. Het CBS schrijft deze sterke afname toe aan de stagnatie op de woningmarkt en toegenomen aflossingen op hypotheken.

Het totale vermogen van huishoudens (onder meer beleggingen in aandelen, spaartegoeden en pensioenvoorzieningen) klom het afgelopen jaar met ruim 12 procent tot 1,1 biljoen euro. Dat komt voor een belangrijk deel door een stijging van het vermogen dat beheerd wordt door pensioenfondsen en levensverzekeraars. Het aandelenpakket dat huishoudens zelf beheren, steeg door aankoop en koerswinsten met 12 miljard euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...