arrow-4,85%
arrow-4,66%
arrow-4,10%
arrow-3,26%
arrow-3,06%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Trotse ondernemers in de Kleine Kerkstraat, die voor de tweede maal als leukste winkelstraat van Nederland is vekozen. Trotse ondernemers in de Kleine Kerkstraat, die voor de tweede maal als leukste winkelstraat van Nederland is vekozen. Foto: Anne van der Woude
di 14 mei 2013, 09:43

Sterke daling winkelverkopen

Van onze redactie

De detailhandel heeft in maart van dit jaar 5,3 procent minder omzet behaald dan in maart vorig jaar. Het volume was 7,8 procent kleiner, de prijzen waren 2,6 procent hoger. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopdagen was minder gunstig dan in maart 2012. Het negatieve effect hiervan op de omzet wordt geschat op zo’n 2 procent.

De omzetdaling in de detailhandel komt vooral door een sterke krimp bij de non-foodwinkels. Deze winkels boekten bijna 12 procent minder omzet dan een jaar eerder. Het volume was ruim 13 procent kleiner. Bijna alle non-foodbranches leverden omzet in. Alleen de drogisterijen wisten de omzet op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar. De grootste klappen kregen de doe-het-zelfwinkels, kledingwinkels en textielsupermarkten. Sommige branches hebben mogelijk last gehad van het relatief koude weer in maart.

Winkels in voedings- en genotmiddelen noteerden een omzetstijging van ongeveer 4 procent. Het volume was iets kleiner dan een jaar geleden. De omzettoename is toe te schrijven aan de supermarkten, die ruim 5 procent meer wisten om te zetten. Deze groei kwam deels doordat de inkopen voor Pasen dit jaar voornamelijk in maart plaatsvonden en vorig jaar vooral in april.
Postorderbedrijven en internetwinkels behaalden bijna 6 procent meer omzet.


6.0 °C
WZW4
 
files 193
86 km.
Beurs AEX
AEX 486.37
+ / - -1.07%
‘Spaartaks is diefstal!’
Kom eens door met de herziening van ons belastingstelsel. Daar pleit columnist Martin Visser voor....