Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-2,98%
arrow-1,83%
arrow-1,75%
arrow-1,33%
arrow-1,23%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Samenwerking Aegon en Santander begonnen
Foto: ANP

Hoge Raad: te veel premie voor woekerpolis

14 JUN 2013

Verzekeraar Aegon is vanochtend door de Hoge Raad pijnlijk op de vingers getikt. De verzekeraar moet de schade van 30.000 procederende Koersplan-deelnemers vergoeden, waaraan een prijskaartje hangt van 30 tot 35 miljoen euro. Aegon heeft echter in totaal zo’n 700.000 van deze producten verkocht, waarmee de potentiële claim in de honderden miljoenen euro’s loopt.

Bent u gedupeerd door een Woekerpolis van Aegon? Mail uw verhaal naar redactie@dft.nl.

De uitspraak van de hoogste rechterlijke instantie in Nederland, is de ontknoping van een juridische strijd die stichting ’Koersplan de weg kwijt’ in 2005 aanging. De kritiek op Koersplan richt zich vooral op de overlijdensrisicoverzekering die in het product zit verwerkt. Die zou klanten niet zijn medegedeeld en bovendien veel te duur zijn geweest. Daardoor, en door tegenvallende beleggingsresultaten, is de opbrengst van het product zwaar aangetast.

Schadeclaim

Stichting ’Koersplan de weg kwijt’ heeft berekend dat het een gemiddelde deelnemer de eindopbrengst van het product met circa 10% tot 15% zal zien stijgen. Gemiddeld zou dat neer komen op €1000 tot €1500 euro per polis. Nog onduidelijk is wat Aegon richting niet-procerende klanten zal gaan doen, maar de maatschappelijke druk om ook deze te compenseren zal groot zijn. De verzekeraar heeft al enkele honderden miljoenen euro’s voor een dergelijke operatie in de voorbijgaande jaren gereserveerd.

Binnden de Koersplanovereenkomst betaalden beleggers periodiek een inleg die grotendeels werd aangewend om mee te beleggen. Aan het eind van de rit zou Aegon een bedrag uitkeren aan de belegger of aan de erfgenamen in geval van overlijden. Voor dat laatste geval werden in de Koersplanovereenkomsten ook een overlijdensrisicoverzekering opgenomen. De premie hiervoor en de vaste kosten werden van de inleg ingehouden.

Vooraf zagen de kansen van de gedupeerden er al gunstig uit. Afgelopen maart adviseerde de advocaat-generaal van de Hoge Raad al om Aegon grotendeels in het ongelijk te stellen. Vaak neemt de Hoge Raad deze adviezen over.

Woekerpolis

Wilt u weten of u ook een woekerpolis heeft? Klik hier.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.52
+ / - -0.26%
Studeren, dit kost het je ouders
Eerstejaars studenten maken kennis met een nieuwe stad, een nieuwe uni en nieuwe vrienden. Maar ook...