Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

NVM: herstel woningmarkt in zicht

11 JUL 2013

Na een dramatisch eerste kwartaal, ziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in het tweede kwartaal tekens van herstel. Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg het aantal woningverkopen met 20 procent, maar in verhouding met een jaar eerder zijn de cijfers nog niet heel rooskleukrig.

Ger Hukker, NVM-voorzitter spreekt voor het eerst sinds tijden over mogelijk herstel van de woningmarkt. ,,We zijn voorzichtig optimistisch gestemd en zien dat het aantal verkopen ten opzichte van het eerste kwartaal behoorlijk aantrekt, terwijl het aanbod nieuwe woningen op de markt afneemt. Ook vlakt de daling van de prijzen gaandeweg af. We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt,'' zegt hij.

 

 

De grafiek hieronder toont dat het aantal woningverkopen ten opzichte van het eerste kwartaal flink toeneemt met bijna 20% tot 20.625 woningen. Wel worden er elk jaar meer huizen verkocht in het tweede dan in het eerste kwartaal. Verder waren de verkopen in het eerste kwartaal het laagst in zeker 5 jaar tijd. Oorzaak hiervan is dat consumenten in het laatste kwartaal van 2012 nog snel een huis kochten, om beperking van de regels voor hypotheekrenteaftrek voor te zijn.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012, daalde het aantal woningverkopen met 10%.

Foto: NVM

 

'Politieke rust belangrijk'

Volgens Hukker komen de voorzichtige tekens van herstel doordat er politieke rust is rond het woningmarktdossier.,,Voor het eerst sinds tijden worden we niet om de oren geslagen met dreigende korte termijn maatregelen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, de financierbaarheid en andere onzekerheden. Telkens nieuwe proefballonnetjes, zoals recent weer vanuit de commissie-Wijffels en de Rabobank, geven daarentegen wel een voedingsbodem voor onrust. Ook de €6 miljard aan extra bezuinigingen houden consumenten in de houdgreep.”

 

Huizenprijzen dalen minder hard

Uit de cijfers van de NVM blijkt dat huizenprijzen in het tweede kwartaal nagenoeg stabiel bleven. In onderstaande grafiek vergelijkt de organisatie prijzen met het vorige kwartaal. De verkoopprijs van een gemiddelde woning in Nederland bedroeg €205.000, 0,3% lager dan in het eerste kwartaal. Prijzen liggen nog wel 5% lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is te zien bij de gele lijn.

 

Foto: NVM

Huizenmarkt presteert slechter dan in andere eurolanden

Terwijl de NVM donderdag woningmarktcijfers toonde over het tweede kwartaal van 2013, presenteerde de OESO (Organisatie voor Europese Economische Samenwerking) een vergelijking van de ontwikkeling van Europese huizenprijzen in het eerste kwartaal van het jaar. Ten opzichte van een jaar eerder daalden de huizenprijzen in de eurozone gemiddeld met 2,2%, terwijl in Nederland een daling te zien was van 7,7%. Lees hier meer over in het artikel Huizenprijzen in eurogebied verder omlaag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%

Nu populair op DFT

`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...