Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

EU wil gesjoemel rentetarieven stoppen

18 SEP 2013

BRUSSEL (AFN) - Gesjoemel met internationale rentetarieven door banken of andere marktmanipulatie moet tot het verleden behoren. De Europese Commissie stelde woensdag hoge boetes in het vooruitzicht als banken knoeien met zogenoemde benchmarks. Ook moet er meer nationaal en Europees toezicht komen op het bepalen van deze benchmarks.

Foto: AFP

Een benchmark op de financiële markt is een maatstaf waaraan andere producten of diensten worden getoetst. De Libor-rente wordt gezien als de belangrijkste benchmark voor korte-termijnrentes. Libor is een centraal rentetarief dat door verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en dat gebruikt wordt voor het vaststellen van andere rentes bijvoorbeeld voor spaartegoeden en hypotheken.

Meer toezicht

Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) wil meer toezicht op de markt. ,,Benchmarks zitten in het hart van ons financieel systeem. Ze zijn van cruciaal belang, maar schandalen en beschuldigingen van marktmanipulatie hebben het vertrouwen beschadigd. Dat kan niet zo langer.''

Voor consumenten moet door de nieuwe regels duidelijker worden hoe rentetarieven tot stand komen. Brussel hoopt nog voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar op instemming van de EU-landen en het Europees Parlement. De nieuwe regels zouden dan in 2015 ingaan.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%

Nu populair op DFT

`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...