Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

$314 miljard aan pensioen- en spaargeld in kernwapens

10 OKT 2013

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben wereldwijd $314 miljard in kernwapenproducenten geïnvesteerd. Vooral Amerikaanse beleggers nemen het niet zo nauw, zo blijkt uit onderzoek van economisch bureau Profundo en IKV Pax Christi. In het door de vredesorganisatie bestempelde rapport ’Hall of Shame’ staan ook ABP, ING en Aegon.

Deze drie Nederlandse instelling hebben elk rond de $1 miljard geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van kernwapens, zoals BAE Systems, Boeing, EADS en Lockheed Martin. Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn hoeft zich met $40 miljoen minder te ’schamen’.

Vijf Nederlandse instellingen staan in de ‘Hall of Fame’ omdat ze elke investering in kernwapens uitsluiten. Naast de ethische banken ASN Bank en Triodos gaat het om PNO Media en de pensioenfondsen van Philips en de Spoorwegen.

Nagenoeg 300 instellingen verstrekten de afgelopen drie jaar voor $62 miljard aan kredieten aan de kernwapenproducenten. Ze verleenden voorts voor $43 miljard aan financiële diensten en belegden $207 miljard in aandelen en obligaties.


Wilbert van der Zeijden van IKV Pax Christi vindt het onacceptabel dat spaar- en pensioengeld wordt geïnvesteerd in producenten van massavernietigingswapens. „De oorlog in Syrië laat zien dat zo lang er massavernietigingswapens bestaan, gebruik ervan niet uit te sluiten is. Financiële instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er geld gaat naar bedrijven die deze wapens produceren.”

De medeauteur van het rapport benadrukt dat kernwapens in Nederland onderdeel zijn geworden van de discussie over duurzaam investeren. „Die discussie hopen we met dit rapport te voeden, want uiteindelijk zijn we pas tevreden als er geen euro Nederlands spaar- en pensioengeld meer naar kernwapenproducenten gaat. Banken en pensioenfondsen hebben een morele verantwoordelijkheid om niet in bedrijven betrokken bij productie van massavernietigingswapens te investeren.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....