Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

DNB: Herstel economie zet door

09 DEC 2013 Ronald van Gessel

De Nederlandse economie maakt een keer ten goede. Stijgend consumenten- en producentenvertrouwen wijzen op een omslag van de conjunctuur. Het prille herstel uit zich in een bescheiden economische groei van een half procent volgend jaar, na een krimp van 1% dit jaar. In 2015 gaat het nog veel beter.Bekijk de video: Herstel economie laat beleggers koud. Waarom?

Foto: ANP

Het besteedbaar inkomen van huishoudens stijgt na zeven jaar van krimp met 2,5%, de groei van de werkloosheid komt tot staan, de werkgelegenheid neemt voor het eerst sinds 2011 weer toe, met 0,2%. Voor 2015 wordt een groei van bijna een procent verwacht. Zoals altijd begint de victorie bij de export.

Bescheiden

Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in haar jongste economische ramingen(zie bijlage), die zojuist zijn gepubliceerd. Het herstel heeft lang op zich laten wachten en is nog bescheiden van omvang, maar de cijfers kunnen nog aanmerkelijk gunstiger uitpakken als de fiscale tegemoetkoming bij het leeghalen van stamrecht-BV’s volgend jaar inderdaad tot meer bestedingen gaat leiden en de politiek akkoord gaat met de versobering van de pensioenopbouw. „De lagere premie die dat tot gevolg heeft, vinden we terug bij de koopkracht,” aldus Job Swank, directeur Monetaire Zaken en Financiële Stabiliteit.

Door die impuls zou de Nederlandse economie volgend jaar niet met een half procent, maar met een procent groeien, berekende de bank. Omdat met name de pensioenplannen op veel kritiek bij de oppositie stuiten, is het echter maar de vraag of en wanneer die door de Eerste Kamer komen. DNB heeft daarom besloten de economische gevolgen van die maatregelen voorlopig weg te laten uit de raming.

Repareren

Dat het geraamde economisch herstel bescheiden blijft komt vooral doordat huishoudens, banken, pensioenfondsen en de overheid bezig zijn hun gehavende financiële balansen te repareren", aldus DNB. Het gevolg van al dat herstellen is volgens de toezichthouder echter dat zowel burgers als beleggers en de overheid hun hand nog stevig op de knip houden. Daardoor blijven de binnenlandse bestedingen vooralsnog laag. Zo krimpt de consumptie van huishoudens dit jaar met ruim 2%. De komende twee jaar komt daar ’geleidelijk’ verandering in, nu de internationale economie voorzichtig aantrekt. Voor volgend jaar gaat de toezichthouder ervan uit dat huishoudens 1,3% minder uitgeven. In 2015 neemt de consumptie voor het eerst weer licht toe, met 0,3%.

De groeiverwachting van een half procent voor 2014 komt overeen met het groeicijfer dat de bank in juni voorrekende. De groeiraming voor 2015 valt daarentegen wel lager uit dan DNB voorzag. De centrale bank gaat nu uit van een groei van 0,9%, waar zij een half jaar geleden nog op 1,1% groei rekende. „De Nederlandse economie kruipt langzaam uit het dal,” zo schrijft de toezichthouder, die wijst op de minimale groei in het derde kwartaal. Het bruto binnenlands product nam toen toe met 0,1% en lijkt daarmee ’vanaf de zomer de weg omhoog te hebben gevonden’, zo stelt DNB in de economische raming. Door de zwakke eerste jaarhelft kan die bescheiden groei echter weinig verandering brengen in het totale krimpcijfer over 2013.

 

 

Data: DNB, Grafiek: DFT

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%
Verbod UberPop maakt niets uit
De rechter verbiedt de omstreden app UberPop. DFT VNDG vroeg in Haarlem wat taxichauffeurs hiervan...