Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-1,15%
arrow-1,06%
arrow-1,00%
arrow-0,79%
arrow-0,77%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: .

'Technische analyse kost belegger geld'

21 MRT 2014 Martin Visser

Beleggers die potlood en lineaal ter hand nemen om hun beleggingsstrategie te bepalen zijn een dief van hun eigen portemonnee. Technische analyse leidt namelijk tot structureel lagere rendementen.

Tot die slotsom komen de economen Arvid Hoffmann (Maastricht) en Hersh Shefrin (Tilburg) in een wetenschappelijke publicatie over de meerwaarde van technische analyse. Ze claimen de eersten te zijn die stelselmatig onderzoeken of technische analyse meer of minder rendement oplevert dan andere beleggingsstrategieën.

Met technische analyse proberen beleggers uit grafieken van aandelenkoersen trends te ontwaren. Op die manier hopen ze de massapsychologie van financiële markten te vangen. Deze aanpak staat tegenover de fundamentele analyse, die uitgaat van onderliggende financieel-economische ontwikkelingen.

Hoffmann en Shefrin legden de handel van 5500 particuliere beleggers onder de loep. Beleggers die grafieken te lijf gaan met steunlijnen en kop-schouder-formaties behalen maandelijks 0,5 procentpunt minder rendement. Omdat ze doorgaans meer handelen zijn ze ook 0,2 procentpunt meer kwijt aan transactiekosten.

De academici constateren dat technisch analisten bovenmatig veel handelen. De groep beleggers die heel veel kopen en verkopen én technische analyse toepassen zijn helemaal de pineut. Zij boeken 1,4 procentpunt minder rendement per maand en zijn 0,29 procentpunt extra kwijt aan transactiekosten.

Hoffmann en Shefrin veroordelen de technische analyse als zodanig niet. Wel stellen ze dat de aanpak voor particuliere beleggers minder geschikt is. Het lijkt erop dat deze strategie particulieren aanzet tot het nemen van grotere risico's. Beleggers die 'te optimistisch en overmoedig zijn, zijn veel meer geneigd om technische analyse gebruiken dan andere beleggers'. Met beduidend lagere resultaten als gevolg.

Technische analyse wordt vaker door mannen dan door vrouwen toegepast.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.92
+ / - +0.62%
Draghi vreest sterke euro
In DFT`s blik op de beurs: analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over ECB-voorzitter Mario...