Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,89%
arrow-0,85%
arrow-0,85%
arrow-0,83%
arrow-0,82%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Cao-overleg massaal opgeschort door crisis

01 APR 2014 Wouter van Bergen

AMSTERDAM, dinsdag - Meer dan de helft van alle circa 900 cao’s in Nederland is de afgelopen tijd verlopen zonder dat er een nieuwe voor in de plaats is gekomen. Dat blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN.

Foto: Robert Hoetink

In januari, februari en maart werden „slechts” 38 cao's afgesloten. Een aantal van 100 zou volgens de organisatie „normaal” zijn geweest voor de eerste drie maanden van het jaar. De looneis van 3 procent van de FNV blijkt telkens weer het struikelblok, aldus een woordvoerder.

„De vakbonden willen als het ware een voorschot op iets dat er nog niet is”, zegt hij. „Sterke en concurrerende bedrijven zijn nodig om de economie weer op gang te brengen. Daarna volgt pas een toename van de werkgelegenheid en een loonsverhoging. Iets moet eerst verdiend worden, voor het verdeeld kan worden.”

Nederland telt volgens AWVN in totaal circa 900 cao's. Daaronder vallen 5,4 miljoen werknemers. Per 1 april zijn 518 cao's, goed voor 2,8 miljoen werknemers, verlopen. Onder meer voor de grote overheidscao's gemeenten en rijk (beide meer dan 100.000 werknemers) is nog geen nieuwe overeenkomst getekend. De onderhandelingen over die cao's worden extra bemoeilijkt doordat de vakbonden inzetten op loonsverhoging, terwijl het kabinet juist wil bezuinigen, aldus AWVN.

Bij 125 cao's verliep de einddatum al voor 2013.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.9
+ / - +0.05%
‘Koopkracht-ontwikkeling is matig’
DFT-verslaggever en columnist Martin Visser reageert op de Miljoenennota die door Minister...