Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-4,72%
arrow-3,01%
arrow-2,70%
arrow-2,48%
arrow-2,14%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt
Foto: Alde

Verhofstadt wil Europese belastingen

12 APR 2014

Kandidaat Guy Verhofstad voor het voorzitterschap van de Europese Commissie is voor de invoering van Europese belastingen. De voorman van de liberalen, die met hulp van premier Rutte kandidaat voor de EU-toppost werd, wil af van de afdracht via de lidstaten.

Verhofstadt houdt zijn pleidooi in een interview met de Vlaamse zakenkrant De Tijd. 'Geen nieuwe belastingen. Niemand betaalt een euro meer', zegt de Belgische oud-premier. 'Alleen zullen burgers het bedrag dat naar Europa gaat rechtstreeks aan Europa betalen.'

Guy Verhofstadt is de fractieleider van de Europese liberalen, waartoe ook VVD en D66 behoren. Na bemiddeling door Rutte werd hij voor de liberale partij. Eurocommissaris Olli Rehn van economische zaken werd daarbij gepasseerd.

'Vandaag wordt Europa op ondoorzichtige wijze gefinancierd door de lidstaten. Een deel van het belastinggeld van de burgers wordt doorgesluisd naar Europa. Maar dat geeft problemen', aldus Verhofstadt.

De 28 lidstaten van de EU dragen af aan de Europese Commissie. Ze maken een deel van de btw-inkomsten over en moeten een afdracht inleveren naar rato van het nationaal inkomen in het land. Nederland is netto-betaler, wat betekent dat er meer wordt afgedragen dan er aan Europese subsidies binnenkomt.

Elk jaar is er rond de vaststelling van de Europese begroting veel gedoe over de afdrachten. Verhofstadt hoopt daarvan af te zijn als de Europese Commissie eigen belastinginkomsten heeft. Hij bezweert dat Europese burgers per saldo niet meer aan de Commissie zullen moeten betalen.

'Ten eerste voelen de burgers zich helemaal niet betrokken. Ten tweede krijg je taferelen zoals op een tapijtenmarkt in Istanbul: politici die staan te roepen tegen elkaar. "Wij hebben zoveel in de pot gestopt, dus wij willen dit en dat terugkrijgen." Daar moeten we vanaf.'

Vorig jaar wilde de Europese Commissie al van de nationale afdrachten af. Dat is geblokkeerd door de lidstaten. De meerjarenbegroting van 2014 tot en met 2020 blijft op de traditionele manier gefinancierd. De Europese jaarbegroting is ongeveer 135 miljard euro, Nederland betaalt circa 6 miljard euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%

Nu populair op DFT