Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,63%
arrow-0,85%
arrow-0,83%
arrow-0,83%
arrow-0,72%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Winkelstraat in Tilburg
Winkelstraat in Tilburg
Foto: Jan van Eijndhoven

'Economie achteruit na mooi vierde kwartaal'

14 MEI 2014

DEN HAAG - Na de stevige groei in het laatste kwartaal van vorig jaar, komt de Nederlandse economie in de eerste 3 maanden van dit jaar naar verwachting tot stilstand.

Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen voorzien dat de economie noch groei, noch krimp laat zien. Een kleine krimp wordt door sommige economen ook niet uitgesloten. De teruggang komt volgens hen vooral door een daling van de autoverkopen en een lager gasverbruik als gevolg van het zachte winterweer.

In het vierde kwartaal van 2013 groeide de economie met 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Maar dat werd vooral veroorzaakt doordat op de valreep op grote schaal auto's werden gekocht, om nog te kunnen profiteren van fiscale voordelen.

„Dat gaf toen een flinke impuls aan de economie, maar dat voordeel valt nu helemaal weg. Het vierde kwartaal was eigenlijk te mooi om waar te zijn en geeft een vertekend beeld”, zegt Nico Klene, econoom bij ABN Amro. Hij voorziet dat de economie in het eerste kwartaal met 0,1 procent is gekrompen vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar.

Ook het CPB voorspelde vorige maand dat de groei in het eerste kwartaal wel eens negatief zou kunnen zijn (zie grafiek).

 

 

Tim Legierse, econoom bij Rabobank, rekent op een min van 0,2 procent. De uitzonderlijk hoge temperaturen die het gasverbruik drukten, zorgden er volgens hem wel voor dat aannemers in de bouw hun werkzaamheden nauwelijks stil hoefden te leggen vanwege vorst. Hierdoor zal de bouwproductie iets hoger zijn uitgevallen.

Het laatste kwartaal vorig jaar presteerde Nederland nog beter dan het gemiddelde van de eurozone. „Dat zal dit keer anders zijn”, schat Legierse. Maar dat betekent niet per definitie dat het slechter gaat met de economie. De Rabo-econoom verwacht dat het verschil vooral wordt bepaald door eenmalige effecten, niet door de onderliggende prestaties van bijvoorbeeld de export of de industrie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt de cijfers donderdagochtend om 9.30 uur bekend.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.9
+ / - +0.05%
‘Koopkracht-ontwikkeling is matig’
DFT-verslaggever en columnist Martin Visser reageert op de Miljoenennota die door Minister...