Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow13,11%
arrow11,24%
arrow4,77%
arrow4,19%
arrow3,36%
meer...
arrow-1,53%
arrow-1,52%
arrow-1,23%
arrow-1,10%
arrow-1,07%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Peter Schoonen

Consumentenvertrouwen naar hoogste niveau sinds eind 2007

21 MEI 2014

Het Nederlandse consumentenvertrouwen is verder verbeterd. De vertrouwensindicator van het CBS steeg in mei 3 punten en kwam uit op -2. Het percentage pessimisten is nog maar iets groter dan het percentage optimisten. Dat maakte het statistiekbureau vandaag bekend.

Het consumentenvertrouwen is sinds afgelopen zomer vrijwel onafgebroken toegenomen en ligt nu op hetzelfde niveau als eind 2007.

Grote aankopen

Voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, vinden de meeste Nederlanders de tijd momenteel nog altijd ongunstig. Op de vraag of men denkt komende 2 jaar een auto of een huis te kopen, antwoordt een grote meerderheid (respectievelijk 65 en 88 procent van de ondervraagden) nog steeds „zeker niet”. Maar het oordeel op dit punt is wel licht verbeterd, blijkt uit het onderzoek van het CBS. Daarnaast sloeg de stemming over de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden om van licht negatief naar voorzichtig optimistisch.

Voor het aantrekken van de bestedingen van consumenten is echter niet alleen vertrouwen nodig maar ook geld, aldus Van Mulligen. Afgelopen maanden zijn er opnieuw veel banen verdwenen en zijn er opnieuw extra mensen werkloos geworden. Uit eveneens op woensdag gepubliceerde consumptiecijfers over de maand maart, blijkt dat consumenten nog altijd minder uitgeven dan een jaar geleden.

 

 

Data: CBS, Grafiek: DFT

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
6.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 524.05
+ / - +0.06%
Terrorist kopieerde James Bond
Wat hebben Ajax, 9/11 en James Bond te maken met de aanslag op de spelersbus van Dortmund? Arno...