Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-10,77%
arrow-9,08%
arrow-4,56%
arrow-3,36%
arrow-2,87%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verkoop autogas en diesel blijft ver achter bij prognose

Hogere accijns kost Rijk miljoenen

26 AUG 2014 Olof van Joolen

BUNNIK, dinsdag - De verhoging van de accijns op autogas en diesel gaat de overheid geen honderden miljoenen euro’s opleveren, maar kost per saldo drie miljoen. Dat komt doordat de verkoop van de brandstoffen dramatisch onderuit is gegaan. Volgens cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendmaakt, gaat het om dalingen tot ruim twintig procent.

Benzine tanken
Foto: ANP

Die grootste klap is er voor autogas. De overheid verhoogde de belasting op deze meest schone fossiele brandstof per 1 januari met zeven cent per liter. Volgens de CBS-cijfers vloeide er in de eerste zes maanden van dit jaar dik 52 miljoen liter lpg minder door de slang dan in het eerste halfjaar van 2013. Voor diesel is deze daling in liters ruim driehonderd miljoen en procentueel bijna min negen procent.

Oldtimers

„De dieselverkoop lijdt vooral sterk onder transporteurs die over de grens hun tank volgooien”, zegt Tom Huyskens van de brancheorganisatie voor de tankstations Bovag. „Dat kan met een tank van duizend liter ook makkelijk. Bij lpg zie je het negatieve effect van de oldtimers die niet meer op autogas rijden omdat het fiscaal niet meer aantrekkelijk is. En ook daar gaan particulieren over de grens hun tank volgooien. Vergeleken met België scheelt dat zo’n twintig cent per liter.”

Bovag en medebelangenvereniging Beta hebben op basis van de halfjaarcijfers een prognose gemaakt voor de rest van het jaar. Daaruit komt naar voren dat de overheid met de accijnsverhogingen zichzelf financieel in de vingers snijdt. Het ingeboekte doel van de maatregel was voor dit jaar 280 miljoen euro aan extra inkomsten. Volgens Bovag en Beta moet staatssecretaris Wiebes (Financiën) ervan uitgaan dat hij drie miljoen euro minder krijgt. Zelf blijft de bewindsman bij een positief eindbedrag.

De Tweede Kamer is niet overtuigd en vroeg Wiebes onlangs om extra onderzoek naar het politiek gevoelige dossier. Voor de branche staat vast dat de voor volgend jaar geplande inflatiecorrectie van de brandstofaccijns geen doorgang kan vinden. In een tijd van voorzichtig economisch herstel vrezen Bovag en Beta dat die prijsindexatie voor nog meer financiële schade zal zorgen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...