Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: DIJKSTRA, ROEL

'Geheime deals met gedupeerden woekerpolissen'

02 SEP 2014

HILVERSUM - Verzekeraars treffen geheime schikkingen met gedupeerden van woekerpolissen. Op die manier krijgen gedupeerden een veel hoger bedrag dan de standaardcompensatie.

Foto: Roel Dijkstra

Dat meldt 1Vandaag op basis van geheimhoudingscontracten waar het actualiteitenprogramma inzage in heeft gekregen. De Telegraaf heeft een van die schikkingen in handen. Sommige gedupeerden kregen maar liefst honderd keer meer aangeboden dan het aanvankelijke bedrag dat verzekeraars wilden ophoesten. Het voordeel van schikkingen voor verzekeraars is dat rechtszaken worden vermeden die aangespannen zijn door organisaties zoals de stichting Woekerpolisproces die namens grote groepen gedupeerden optreden. Op die manier komt er geen jurisprudentie over de woekerpolissen.

'Schandalig'

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond vindt de geheime overeenkomsten 'schandalig', zo zegt hij in een reactie aan 1Vandaag. ,,Het is een actieve strategie van verzekeraars dat ze proberen om deals geheim te houden. Daarmee doe je je klanten geen recht en daarmee verdien je het vertrouwen van je klanten niet. Klaarblijkelijk kunnen de klanten die jij gedupeerd hebt, er niet van uit gaan dat je ze een reëel bod doet om tot compensatie te komen." De Consumentenbond roept verzekeraars op om te stoppen met de geheime deals.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat er schikkingen worden getroffen, maar stelt volgens 1Vandaag dat op basis daarvan geen eenduidige conclusies kunnen worden getrokken: ,,Bij individuele schikkingen worden […] afspraken gemaakt met betrekking tot het respecteren van vertrouwelijkheid en privacyaspecten of bedrijfsgevoelige informatie. Dat is niet ongebruikelijk in het economisch verkeer."

 

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws rondom de woekerpolissen? Meld u dan aan voor de DFT nieuwsbrief.

DFT TV: Heeft u een woekerpolis? Pak die compensatie!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....