Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Goud terug in de kluis van DNB in Amsterdam.
Goud terug in de kluis van DNB in Amsterdam.
Foto: PAUL DIJKSTRA

Nederlands goud in geheim terug uit VS

21 NOV 2014 Theo Besteman

AMSTERDAM - Nederland heeft in het diepste geheim tonnen van zijn in New York opgeslagen goudvoorraad teruggehaald. De Nederlandsche Bank (DNB) bevestigt de goudtransporten.

In de kluizen aan het Amsterdamse Frederiksplein lag tot voor kort 11% procent van de in totaal 612 ton aan overheidsgoud. Dat is nu opgeschroefd tot 31%.

Jaren waren er grote zorgen of het goud er nog lag. Met deze maandenlange bijna militair georganiseerde goudtransporten vanuit Manhattan wil DNB een 'evenwichtiger' verspreiding van de nationale goudbuffer.

Meer vertrouwen

Daarbij verwacht DNB dat Nederlandse burgers meer vertrouwen krijgen dat er voldoende van ons goud in eigen 'huis' ligt om het land indien nodig door volgende grote crises te loodsen.

Op dat effect wijst ook de Duitse Bundesbank, dat zijn goud eveneens deels heeft teruggehaald. In grote stilte heeft De Nederlandsche Bank afgelopen maanden 130 ton aan goudstaven teruggehaald.

Gepantserde trucks

Afgelopen weken reden gepantserde trucks af en aan richting het Amsterdamse Frederiksplein. „Het is niet langer verstandig om de helft van ons goud in één deel van de wereld te houden”, zegt de DNB-woordvoerder over de enorme operatie met goudstaven richting Amsterdam. „Misschien was dat tijdens de Koude Oorlog nog wenselijk, nu niet meer.''

In Amsterdam ligt sinds kort 31% van het goud. In de kluizen van New York ligt 31%. Daarbij blijft het. De Nederlandsche Bank transporteert geen goudstaven terug uit de beveiligde opslag in het Canadese Ottawa, waar 20% van het goud blijft liggen. In Londen houdt Nederland 18% van alle Nederlands ’broodjes’ goud, als appeltje voor de dorst.

Goud vaker verplaatst

Nederland verplaatste zijn goud in het verleden wel vaker. In de periode na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig kocht De Nederlandsche Bank goud om zijn reserves aan te vullen. Dat ging vooral naar de kluizen in New York, die zijn gebouwd om aardschokken en atoombomaanvallen te kunnen doorstaan. Sindsdien kocht en verkocht DNB goud en verdiende daar telkens fors aan.


Lees al het nieuws over beleggingen in de DFT-nieuwsbrief.

Bekijk ook de video met Corné van Zeijl: zonder goud verdampt het vertrouwen in geld

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%

Nu populair op DFT

`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...