Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Chris Ratcliffe

Enquête onder 20 hoogleraren

Twijfels aan houdbaarheid euro

10 JAN 2015 Martin Visser

De Economische en Monetaire Unie is nog lang niet houdbaar. Daarvoor zijn nog veel verdergaande afspraken over begrotingen, economisch beleid en belastingen nodig.

Dat zeggen Nederlandse hoogleraren Economie in een enquête door de Financiële Telegraaf.

Op de vraag of de muntunie houdbaar is in de huidige situatie zeggen 7 van de 20 economen nee. Van de ondervraagden zeggen 8 hoogleraren dat de euro wel degelijk houdbaar is, maar zij voegen daaraan toe dat er nog tal van verbeteringen aan het bouwwerk van de euro moeten plaatsvinden. 5 economen laten zich niet expliciet uit met een ja of nee.

De overeenkomst in nagenoeg al de analyses van de 20 economen is dat de muntunie nog lang niet af is. De eurozone blijft zeer kwetsbaar voor schokken, zo zegt bijvoorbeeld econoom Sweder van Wijnbergen. Frank den Butter wijst erop dat financiële markten nog altijd destabiliserend kunnen werken. Bas Jacobs meent dat er dringend regels opgesteld moeten worden om het faillissement van een euroland te regelen.

De economen stellen dat verdergaande Europese integratie nodig is en dat meer macht moet worden overgedragen aan Brussel. Maar tegelijkertijd realiseren ze zich dat het draagvlak onder de bevolking hiervoor gering is. “De huidige structuur zit op de rand van wat politiek aanvaardbaar lijkt”, zegt Van Wijnbergen.

“Het is dus van tweeën een: of men beseft dat de euro een overdracht van bevoegdheden aan een overkoepelende instantie met zich meebrengt”, aldus Steven Brakman, “of dat het systeem inherent een weeffout heeft. Dat laatste is - vrees ik - het geval, en omdat 'Europa' niet populair is, zie ik niet snel een oplossing. De volgende eurocrisis staat dus klaar."

De meeste ondervraagde economen denken dat een euro-exit van Griekenland vermeden kan worden, als de politieke wil er maar is. Het uittreden van eurolanden kan volgens economen het begin van het einde van de euro inluiden. Jacobs voorziet dan “de moeder aller crises”.

 

(In bijgevoegde pdf zijn de antwoorden van alle 20 bevraagde economen te lezen.)

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%
Verbod UberPop maakt niets uit
De rechter verbiedt de omstreden app UberPop. DFT VNDG vroeg in Haarlem wat taxichauffeurs hiervan...